Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι ένα δώρο για τους αυταρχικούς ηγέτες της Ευρώπης

Posted on 25 Μαρτίου, 2020, 2:23 μμ
25 secs

Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής δείξει μεγάλη κατανόηση και συνεργασία με τα επείγοντα μέτρα, όπως ο περιορισμός της ελευθερίας των συναθροίσεων, που εισήχθησαν από τις κυβερνήσεις  με σκοπό τον περιορισμό του ιού Covid-19


Όμως, σε περιοχές όπου η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εύθραυστη – και οι αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαβρώσει τις φιλελεύθερες αρχές, όπως στην Κεντρική Ευρώπη – τα νέα μέτρα προχωρούν περισσότερο, προσφέροντας στους κυβερνώντες εκτεταμένες εξουσίες αόριστης διάρκειας και αποτελούν μια σαφή απειλή για τη δημοκρατία, και ίσως ακόμη και την ίδια την ΕΕ.

Στην Ευρώπη, τα  διατάγματα έκτακτης ανάγκης θέτουν σε κίνδυνο τα δημοκρατικά πρότυπα ακόμη και στις πιο ισχυρές δημοκρατίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Όμως,  η πρώτη γυμνή δύναμη που εκμεταλλεύτηκε τις αόριστης διάρκειας εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι η Ουγγαρία, όπου η εθνική λαϊκιστική κυβέρνηση Fidezs έχει απομακρυνθεί από τα δημοκρατικά πρότυπα και  του δημοκρατικούς θεσμούς εδώ και μια δεκαετία.

Ο ORBAN «ΑΡΠΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο εθνολαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν – ένας φάρος για τους εθνολαϊκιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη – έχει  αδράξει την ευκαιρία να επεκτείνει τις εξουσίες του. Την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε έναν “ευρέως φάσματος νόμο έκτακτης ανάγκης” που θα επιτρέψει στην εθνικιστική του κυβέρνηση να αποφασίζει με διατάγματα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Οι σαρωτικές ειδικές εξουσίες που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να παρακάμπτει τις νομοθετικές διαδικασίες και να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης προχωρούν περισσότερο από οποιοδήποτε παρόμοιο διάταγμα έκτακτης ανάγκης αλλού στην Ευρώπη.

Ο “νόμος έκτακτης ανάγκης” θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία της Ουγγαρίας να «αναστείλει την εφαρμογή προηγούμενων νόμων και να παρεκκλίνει από τις νομικές διατάξεις, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα “για την εξασφάλιση της σταθεροποίησης της ζωής, της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών καθώς και της οικονομίας” σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης και αόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η δημοσίευση ψευδών ή παραποιημένων γεγονότων που  παρεμποδίζουν την «επιτυχή προστασία» της δημόσιας υγείας ή ενδέχεται να δημιουργήσουν «σύγχυση ή αναταραχή» μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών.

Τα μέτρα θα τερματιστούν όταν η ίδια η κυβέρνηση κρίνει ότι η κρίση τελείωσε. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα διεξαχθούν εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εκλογών και δημοψηφισμάτων.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ;

Στην Ουγγαρία, η πενταμερής βουλευτική αντιπολίτευση είναι ενωμένη ενάντια στο νομοσχέδιο και στις 23 Μαρτίου ψήφισε κατά της κυβέρνησης που επιτάχυνε τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου μέσω του κοινοβουλίου, το οποίο απαιτούσε πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων. Αλλά το νομοθετικό σώμα, στο οποίο το κόμμα του Orban Fidezs κατέχει πλειοψηφία των δύο τρίτων, θα ψηφίσει ξανά την επόμενη εβδομάδα  μια εκδοχή του νομοσχεδίου που δεν θα ακολουθήσει την επείγουσα διαδικασία, όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή θα περάσει. Ο Orban δήλωσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Θα λύσουμε αυτήν την κρίση χωρίς εσάς». Επέμεινε ότι «η άμυνα [κατά του ιού] είναι αδύνατη με τους νόμους της περιόδου ειρήνης».

«Είναι τρομακτικό», λέει ο András Bozóki, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη. «Φοβόμαστε ότι ο Orban θέλει να εξασφαλίσει για τον εαυτό την προοπτική να παραμείνει πρόεδρος για όλη του τη ζωή. Εάν το νομοσχέδιο του έδινε έκτακτες εξουσίες για ένα μήνα ή ακόμα και τρεις μήνες, η αντιπολίτευση ίσως το ψήφιζε. Αλλά χωρίς καταληκτική ημερομηνία, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ότι έχει απομείνει από την ουγγρική δημοκρατία ».

«Ο Orban δεν έχει χάσει ποτέ την ευκαιρία να εδραιώνει τη δική του εξουσία, νατην επεκτείνει ολοένα και περισσότερο, οπότε αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», λέει ο Laszlo Andor, οικονομολόγος της Ουγγαρίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος. Ο Andor αναμένει ότι η ουγγρική δημοκρατία θα διαβρωθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στο χειρότερο σενάριο, λέει, ο Orban θα κυβερνά με διατάγματα, καταργώντας εντελώς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό θα ήταν ένα γιγαντιαίο άλμα προς την κατεύθυνση του αυταρχισμού».

Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Christian Wigand, απάντησε χωρίς να μιλήσει άμεσα για την Ουγγαρία. Ο Wigand υπενθύμισε στα κράτη-μέλη ότι «τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι αναλογικά και αναγκαία. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης », δήλωσε ο Wigand. «Όλα τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα για να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση κρίσης», δήλωσε.

Όχι μόνο τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι πιο δρακόντεια και χωρίς καταληκτική ημερομηνία από ότι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά συντάχθηκαν χωρίς τη συμβολή άλλων ενδιαφερομένων, όπως η αντιπολίτευση, οι περιφερειακές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι ή η κοινωνία των πολιτών. Αντίθετα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας διατυπώθηκαν σε στενή συνεννόηση με τους 16 κυβερνήτες του κράτους.

Ο Andor ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του νόμου στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν ήδη μειωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του καθεστώτος του Fidesz. «Αυτό αποτελεί σαφή απειλή για τους δημοσιογράφους», λέει για το νομοσχέδιο. «Εάν κάποιος αποκλίνει από την αφήγηση της κυβέρνησης για την κρίση, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ψευδής είδηση ή πρόκληση φόβου. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει και ποινή φυλάκισης ».

Ένα ικανό και ελεύθερο σύστημα μέσων ενημέρωσης είναι ακόμα πιο σημαντικό σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, λέει ο Andor. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, προσπάθησε να κατηγορήσει τον ιό για τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς στην Ουγγαρία – μια κατηγορία, λέει ο Andor, που η ανεξάρτητη καθημερινή διαδικτυακή εφημερίδα 444 διέψευσε. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό ο υψηλός αριθμός Ούγγρων που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία ή από διακοπές σκι στην Αυστρία και η έλλειψη κατάλληλων τεστ για τον ιό στην πρώιμη φάση της κρίσης πυροδότησε την κρίση στη χώρα. «Η ανάδειξη της ανικανότητας και της χειραγώγησης εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ο λόγος που η ύπαρξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης είναι τόσο κρίσιμης σημασίας στην Ουγγαρία σήμερα», δηλώνει. Με την πολιτική αντιπολίτευση να είναι τόσο αδύναμη, λέει ο Andor, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ακόμα πιο κρίσιμα για την εξασφάλιση τουλάχιστον ενός ελάχιστου ελέγχου της εξουσίας του Orban.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ

Το υποβαθμισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουγγαρίας, του οποίου η χρηματοδότηση έχει δραστικά απομειωθεί από τον Orban, είναι η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, υποστηρίζει η Kim Lane Scheppele, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Το κράτος έχει πετσοκόψει το προσωπικό και τα χρήματά του, προκαλώντας τη φυγή από τη χώρα περίπου 5.000 γιατρών και πολλών νοσηλευτών,  αναζητώντας καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Οι προτεινόμενες από το νομοσχέδιο εξουσίες έκτακτης ανάγκης δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, λέει.

Αντίθετα,  ισχυρίζεται η Scheppele στο καθημερινό Internet Media Ουγγρικό Spectrum, το διάταγμα «δίνει στον Orbán ισχυρά εργαλεία για να χρησιμοποιήσει αν και όποτε ο ιός οδηγήσει σε πολλούς θανάτους στην Ουγγαρία και οι πολίτες της χώρας επαναστατήσουν απέναντι στις απώλειες  που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και από τις οποίες θα έπρεπε να τους είχε προστατεύσει η κυβέρνησή τους. […] Ο Orbán θα έχει τότε την εξουσία να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στον πληθυσμό του με δρακόντεια διατάγματα, που επίσης θα στηρίζονται στη δύναμη της βίας. Ο νόμος παραχωρεί στον Orban τις πλήρεις δικτατορικές δυνάμεις που θα χρειαζόταν για να προσκολληθεί στο αξίωμα.

Εκτός από την Ουγγαρία, υπάρχουν πολλοί ομοϊδεάτες εθνολαϊκιστές ηγέτες που φιλοδοξούν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τον Fidesz και σίγουρα θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το δρόμο του Orban. Άλλες κυβερνήσεις με προδιάθεση για το ισχυρό αυταρχικό κράτος και την ανελεύθερη πολιτική, όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την επέκταση της εξουσίας τους, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των πολιτικών ελευθεριών, και για να κάνουν τους αντιπάλους της αντιπολίτευσης και τις κριτικές φωνές της κοινωνίας των πολιτών να σιγήσουν. Η κρίση θα μπορούσε να κανονικοποιήσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας δυσκολότερη την πλήρη κατάργησή τους μόλις ολοκληρωθεί η κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να είναι επικεφαλής της αντίδρασης στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η κρίση Covid-19 για να διευρυνθούν οι εξουσίες των αυταρχικών κρατών. Η προσεκτική προειδοποίησή της μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ δειλή, όπως ήταν η επίπληξη της στην Ουγγαρία και την Πολωνία για τις αντιδημοκρατικές ενέργειές τους τα τελευταία χρόνια. Το να πάρει μέτρα εναντίον της Ουγγαρίας και ίσως και άλλων, θα είναι ακόμη πιο περίπλοκο ζήτημα όσο η πανδημία κυριαρχεί. Αλλά η περαιτέρω μετατόπιση αυτών των χωρών προς ανελεύθερα αυταρχικά κράτη υπονομεύει την ίδια την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να περιμένουν έως ότου η κρίση τελειώσει για να αναλάβει δράση. Αν και μοιάζει δύσκολο, θα είναι πιο εύκολο από το να μεταθέσει την  προσπάθεια ανατροπής των αυταρχικών εξουσιών για ένα χρόνο αργότερα.

 

 

Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι ένα δώρο για τους αυταρχικούς ηγέτες της Ευρώπηςips-journal.eu

(Μετάφραση IndependentNews.gr)

...