Οδοστρωτήρα με σπασμένα φρένα χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας στηn συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά πως “μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε, όμως το πνεύμα του ζει” στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Η συζήτηση έγινε στο φως της επιθετικής απορρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν του ΣΕΒ, αναδεικνύοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές αφετηρίες ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού ούτε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μίλησε (7,5% το 2020 και 7,5% το 2021) αλλά ούτε καν για τη δική του προεκλογική δέσμευση για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης.
Ο πυρήνας του Μνημονίου, η κλασική συνταγή του ΔΝΤ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά των πολιτικών Μητσοτάκη – Βρούτση. Όπως τόνισε, η αντίληψη της Ν.Δ. είναι πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού.

α οκτώ χτυπήματα στην εργασία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οκτώ χειρουργικά χτυπήματα, που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του μιλώντας για “απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των Μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων”, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο”.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις οκτώ παρεμβάσεις – “χτυπήματα” εναντίον του κόσμου της εργασίας κάνοντας λόγο για “πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία”. Συγκεκριμένα:

Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση αποτελεί η υποβάθμιση του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί πρόσθεσε. “Εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας, καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης”. Αναφερόταν φυσικά στην κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που, όπως διευκρίνισε, ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά και δημιουργία ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. “Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει” υπογράμμισε.

Χτύπημα 5ο: Κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα 6ο: Με μια υπουργική απόφαση στα κρυφά “μειώσατε τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%”.

Χτύπημα 7ο: “Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση”.

Χτύπημα 8ο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Από 406 εκατ. ευρώ το 2019, στα 377 το 2020.
Υλοποιήστε τουλάχιστον τη δική σας δέσμευση

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανέφερε μάλιστα ότι, εφόσον δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ας υλοποιήσει τη δική προεκλογική του δέσμευση, η οποία προέβλεπε αύξηση στο διπλάσιο ποσοστό της ανάπτυξης την οποία προέβλεπε στο 4%. Κάτι που διαψεύστηκε, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει τουλάχιστον την αύξηση στο διπλάσιο από το 2,7% ανάπτυξη που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι προεκλογικά δεν χαρακτήριζε την αύξηση του κατώτατου μισθού “λαϊκισμό και αντιεπιστημονική”, αλλά επιχείρησε να κάνει “ρελάνς” με την πρόταση για αύξηση 8% μέσω της ανάπτυξης. Υπενθύμισε δε ότι ο ΣΕΒ είχε προτείνει το 2019 αύξηση 1% – 2%. “Δεν παίρνατε όμως θέση” τόνισε υποστηρίζοντας ότι πολλά στελέχη της Ν.Δ. και τα φιλικά ΜΜΕ έλεγαν πως το 11% της αύξησης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιβαρύνει την οικονομία.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσκληση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

“Αν συμφωνούμε ότι πρέπει τουλάχιστον το 2021 να επανέλθουμε στα 751 ευρώ, είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει και να δώσουμε από σήμερα την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους με μία προϋπόθεση: Η αύξηση να έχει ως πάτωμα το 7,5% για το 2020 και 7,5% το 2021. Εάν καταλήξουν σε υψηλότερη αύξηση, εμείς θα το στηρίξουμε. Αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί αυτή την πρόταση”

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021 και στη συνέχεια την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους. Αφού η Πολιτεία δηλαδή θα έχει διασφαλίσει ότι ο κατώτατος θα έχει επιστρέψει στα προ Μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ.

Στη δευτερολογία του μάλιστα, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε πως συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου, αλλά με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας πέταξε το γάντι:

“Αν συμφωνούμε ότι πρέπει τουλάχιστον το 2021 να επανέλθουμε στα 751 ευρώ, είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει και να δώσουμε από σήμερα την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους με μία προϋπόθεση: Η αύξηση να έχει ως πάτωμα το 7,5% για το 2020 και 7,5% το 2021. Εάν καταλήξουν σε υψηλότερη αύξηση, εμείς θα το στηρίξουμε. Αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί αυτή την πρόταση” είπε χαρακτηριστικά.
“Κάνετε δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις”

Μιλώντας για την πολιτική της δικής του κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας” κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. “Κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς, καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες, μειώνοντας τα πρόστιμα και σ’ αυτούς” είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα ότι, πριν από έλεγχο που έγινε στην Τράπεζα Πειραιώς προ ημερών, η τράπεζα είχε… σχετική ενημέρωση.

“Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης που διέλυσε όλους τους εργασιακούς νόμους, με τη λαίλαπα όλων των Μνημονίων” τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Είστε η κυβέρνηση που έφερε μέσα σε λίγους μήνες πρωτοφανή ύφεση με την απώλεια του 25% του πλούτου της χώρας”. “Εσείς μας κουνάτε το δάχτυλο;” διερωτήθηκε κατηγορώντας τον πως βρίσκεται “εκτός τόπου και χρόνου” όσον αφορά τα εργασιακά.

“Είναι προφανές ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι όμως αυτή που λέτε εσείς, καθώς σας διαψεύδει και η Κομισιόν, ακόμα και στον προϋπολογισμό, που λέγατε 2,8 και είναι στο 2,4 και πέφτει τα επόμενα χρόνια” σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν είδαμε ούτε μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε δουλειές που λέγατε. Για τη μείωση της ανεργίας θα πρέπει να δουλέψετε πάνω σε όσα αναλάβατε τον Ιούνιο του 2019 με την ανεργία στο 17% κι όχι στο 28% που ήταν επί των ημερών σας”.

Τι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

“Εμείς όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά την ίδια στιγμή, από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, μέσα σε έναν χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχαν καταργηθεί επί Βρούτση το 2012, στην αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου, έργα επίσης του υπουργού Εργασίας, που εν μια νυκτί, “με έναν νόμο και ένα άρθρο”, τσάκισε τους μισθούς.

Μίλησε για την επέκταση πάνω από 15 κλαδικών συμβάσεων που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες, για τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, τη θέσπιση του βάσιμου λόγου απόλυσης, τις στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας, καθώς και στα μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών, που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ