Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα σε Χίο και Μυτιλήνη με αφορμή την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα για να προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή κλειστών δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τα ξημερώματα τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, με τους κατοίκους να έχουν κυριολεκτικά ξεσηκωθεί, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών στα νησιά τους και απαιτώντας την απομάκρυνση των μεταναστών.

Οι προθέσεις είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς χθες το απόγευμα με τους κατοίκους να παίρνουν ουσιαστικά θέσεις μάχης, όταν έγινε γνωστό ότι μεταβαίνουν στα δύο νησιά επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν μισή ώρα μετά τις δύο τα ξημερώματα στο λιμάνι της Λέσβου όταν έφτασε το πλοίο που μετέφερε δυνάμεις των ΜΑΤ και τα μηχανήματα έργου. Περίπου 500 συγκεντρωμένοι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που τις «υποδέχτηκαν» με πέτρες και αμέσως η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για την απώθηση των κατοίκων.

Μετά τα διαρκή επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν έξω από την περιοχή του Διαβολορέματος.

 

Στην Χίο επίσης τα επεισόδια ξέσπασαν με το που έφτασε τα ξημερώματα το πλοίο. Εκεί περίπου 200 κάτοικοι «υποδέχτηκαν» τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Επίσης τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος και στο σημείο κατέσχεσαν 16 βόμβες μολότοφ.

Καθ’ όλη την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής για την περιοχή του Βροντάδου όπου έχει επιλεγεί για την αντίστοιχη νέα δομή, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου δέχτηκαν «βροχή» από ρουκέτες που χρησιμοποιούνται στο έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» στην περιοχή και από βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Μόλις λίγο πριν τις 10 το πρωί η αυτοκινητοπομπή κατάφερε μετά από πολύ προσπάθεια και μέσα από ένα πεδίο μάχης να φτάσει στο σημείο που θα γίνουν τα έργα για τη νέα δομή. Κατά την διαδρομή, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς που απωθούσαν τους κατοίκους, 47 βόμβες μολότοφ και 16 ρουκέτες.

Από τα επεισόδια δεν έχουν καταγραφεί τυχόν τραυματισμοί ή προσαγωγές και ο μόνος που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών ήταν ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος υπέστη αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη των δακρυγόνων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο λιμάνι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, NEWS247, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ