Την έντονη αντίδραση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2019 και ειδικά το τέταρτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 2019, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη έτρεψε με ρυθμό ρυθμό 1,9% που είναι είναι οριακά χαμηλότερη από εκείνη που ανέμενε η κυβέρνηση, η οποία εκτιμούσε ανάπτυξη 2%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, κατά το τέταρτο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο.

«Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Δηκτική ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2,8%. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν», σχολιάσει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιος πιο δύσπιστος από εμένα, θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη».

«Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι: “Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει”, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2,8%. Ή ότι: “Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη».

Ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνοντας αναφέρει ότι επειδή δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, περιμένει «εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».