Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι διαστάσεις του κορωνοϊού, με τον Παγκόσμιος Οργανισμό Υγεία να χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό πανδημία, τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Η τελευταία φορά που ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με γρίπη Η1Ν1.

Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η λέξη «πανδημία» (από το «παν» και το «δήμος» χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα για να περιγράψει την ταυτόχρονη εξάπλωση μιας επιδημίας σε μεγάλο αριθμό γεωγραφικών περιοχών, σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια κλίμακα έξι φάσεων, από την πρώτη, όπου μια νόσος εμφανίζεται σε ζώα χωρίς να έχει επηρεάσει ανθρώπους έως την έκτη, η οποία είναι η φάση της πανδημίας. Πρέπει να επισημανθεί, ότι η «πανδημία» σχετίζεται με τη γεωγραφική εξάπλωση μιας ασθένειας και τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζει και όχι με την ισχύ ή τη θνησιμότητα της.