Ο λύκος μπήκε στο μαντρί

Posted on 22 Απριλίου, 2020, 3:40 μμ
1 sec

Είναι προφανές ότι εάν κυκλοφορούσε κόσμος στον δρόμο και γινόταν να ερωτηθεί για το αν προτιμά η επανεκκίνηση της οικονομίας να τον βρει σε μια θέση εργασίας, με έναν ικανοποιητικό μισθό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, η απάντηση θα ήταν θετική και στα τρία ερωτήματα.

Πρόκειται για μια απλή προσέγγιση που θέτει ευθέως το κρίσιμο διακύβευμα για τον κόσμο της εργασίας. Και όχι μόνο γι’ αυτόν, καθώς πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, εξαρτώνται απόλυτα από τις καταναλωτικές δυνατότητες των εργαζομένων.

Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι εάν η πανδημία θα είχε οικονομικές επιπτώσεις. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο τις αντιμετωπίζεις.

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έκαναν μεγάλη ζημιά στους εργαζόμενους. Στις αμοιβές, στα εργασιακά τους δικαιώματα, στις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση λέει ότι έτσι έπρεπε να γίνουν τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, διαφωνούν. Ο καθένας βλέπει με τα «γυαλιά» που φοράει και αυτό δεν αλλάζει. Όπου μπορεί, η ΝΔ κυβερνά με πυξίδα τον νεοφιλελευθερισμό στην πιο άτεγκτη εκδοχή του.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ζήτημα της οικονομίας θα βρεθεί έντονα στο προσκήνιο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση έχει ήδη ξεκινήσει.

Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Στις 17 Απριλίου, στο κύριο άρθρο του «Φιλελεύθερου», ο Θ. Μαυρίδης, επεσήμανε ότι οι άνεργοι της πανδημίας μπορούν να βρουν δουλειά μόνο μέσω νέων επενδύσεων οι οποίες θα προκύψουν -όπως ισχυρίστηκε- εφόσον εξασφαλιστούν στους επενδυτές «ταχύτητα στις διαδικασίες, φορολογικά κίνητρα για τα επόμενα χρόνια και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις», για να προσθέσει ότι «η προσέλκυση επενδύσεων περνάει μέσα από πολλές αλλαγές στη νομοθεσία. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι η ευκαιρία για να συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει στην παρούσα χρονική συγκυρία. Με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου! Με όποιον τρόπο».

Στις 21 Απριλίου, στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Χαρίτσης, επαναλάμβανε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας με στρατιές ανέργων και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».

...