«Πλέον οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν στο σπίτι”. Ο δήμαρχος του Bergamo Gori (του Δημοκρατικού Κόμματος) απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και παραδέχεται: “Στην αρχή της επιδημίας κάναμε λάθη, την υποτιμήσαμε».

 

Δήμαρχε Gori, αναπόφευκτα, πρώτα απ’ όλα, ας ξεκινήσουμε από τις εικόνες με τα  στρατιωτικά καμιόνια που πήραν τα φέρετρα στο Μπέργκαμο. Μια ατελείωτη σειρά.

 

Είναι μια εικόνα που περισσότερο χτύπησε τις ευαισθησίες: δικές μας, αλλά και αυτές πολλών ανθρώπων μακριά μας. Πιστεύω επίσης και σε όσους έχουν κυβερνητικές ευθύνες. Είναι σαν να συνειδητοποίησε ξαφνικά η Ιταλία τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την επαρχία, αυτό που λέμε εδώ και εβδομάδες.

 

Διηγηθείτε μας για την κατάσταση αυτές τις ώρες. Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε στο στο φούρνο καύσης, που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, σωστά;

Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε υποστήριξη από άλλα κρεματόρια σε άλλες πόλεις που μας βοηθούν.

Ακόμη και στα νεκροταφεία, μου φαίνεται. Δεν θέλω να είμαι μακάβριος, είναι στοιχεία ενός δραματικού χρονικού.

Είναι η πραγματικότητα αυτών των φοβερών ημερών. Στην οποία πολλές οικογένειες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το θάνατο.

 

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή;

Είναι στο ακραίο όριο, πέρα από αυτό που μπορείτε να φανταστείτε. Στη Λομβαρδία και στο Μπέργκαμο διαθέτουμε ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως το καλύτερο στη χώρα μας. Στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επίσης προστεθεί τα ιδιωτικά. Τα κρεβάτια έχουν πολλαπλασιαστεί, έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι για εντατική φροντίδα. Ωστόσο, δεν αρκεί. Τα άτομα που χρειάζονται νοσηλεία και θεραπεία είναι πολύ περισσότερα.

Έγινε πολύ συζήτηση για μια φράση σας σχετικά με τους γιατρούς που καλούνται να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες, τέτοιες που να επιλέγουν  ποιος θα σωθεί. Εξάλλου και ο περιφερειάρχης Fontana είπε επίσης το ίδιο πράγμα: «Εάν συνεχισθεί έτσι, δεν θα μπορέσουμε να τους θεραπεύσουμε όλους». Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που είπε;

Φτάσαμε πλέον. Όταν μίλησα για την επίπονη επιλογή αυτών των γιατρών, μίλησα για γεγονότα για τα οποία ήμουν απολύτως βέβαιος.

 

Υπάρχουν ηλικιωμένοι που πεθαίνουν στο σπίτι, σε μοναστήρια που δεν μπορούν καν να φτάσουν τα ασθενοφόρα. Ούτε καν φτάνουν στα νοσοκομεία. Επιβεβαιώνετε;

Αυτό είναι που συμβαίνει. Σε αυτή την επαρχία ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον ιό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των επίσημων στατιστικών. Πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς πεθαίνουν από πνευμονία στο σπίτι ή σε γηροκομεία, χωρίς να τους πάρουν δείγμα , ούτε πριν ούτε μετά το θάνατο. Κάλεσα δώδεκα δήμαρχους να πάρω μια ιδέα: σε αυτούς τους δήμους ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην επιδημία είναι περίπου τέσσερις φορές ο επίσημος αριθμός.

Γνωρίζατε ότι μια εταιρεία από τη Μπρέσια έστειλε μισό εκατομμύριο δείγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήταν αρκετά για ολόκληρο τον Βορρά; Είναι πραγματικά ένα συγκλονιστικό πράγμα.

Δεν νομίζω ότι στην Ιταλία είναι λίγες οι συσκευές για την εκτέλεση των δειγμάτων: αυτά που μπορεί να λείπουν είναι οι τεχνικοί που κάνουν τα δείγματα, τα εργαστήρια να τα αναλύσουν, αν είναι αλήθεια ότι ακόμα σήμερα χρειάζονται ημέρες για να πάρουν τα αποτελέσματα.

 

Αλλά είστε υπέρ του λεγόμενου «κορεατικού μοντέλου» των μαζικών τέστ;

Δεν γνωρίζω αν σήμερα, δεδομένου του επιπέδου της εξάπλωσης της επιδημίας σε αυτήν την περιοχή, είναι λογικό να ξεκινούν μαζικά τέστ: ωστόσο, πρέπει να γίνουν δεκάδες χιλιάδες, ίσως περισσότερα. Και έχω την εντύπωση ότι – απλά – δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνουν.

 

Δεν είναι καιρός για διαμάχες, αλλά είναι αναπόφευκτο  σε αυτές τις καταστάσεις, να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για θεία τιμωρία ή αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη. Μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει ένα πρόβλημα του Συστήματος Υγείας της Λομβαρδίας και δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε όλους;

 

Το Σύστημα Υγείας της Λομβαρδίας, επαναλαμβάνω, είναι από τις καλύτερες στη χώρα. Το Μπέργκαμο είναι στην πρώτη θέση στην κατάταξη που κάνει η εφημερίδα  Sole 24 Ore. Αλλά ο αντίκτυπος του τι συμβαίνει συντρίβει κάθε άμυνα. Στα νοσοκομεία υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που κάνουν θαύματα, η τοπική ιατρική είναι επίσης στην πρώτη γραμμή, αλλά δεν αρκεί. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρρωσταίνουν, υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις λόγω του ιού. Η αλήθεια είναι ότι έρχονται στην επιφάνεια τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια, χαμηλοί προϋπολογισμοί για την υγεία – ενώ ρίχνονταν δεκάδες δισεκατομμύρια σε άλλα μέτωπα – ελλείψεις του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης, ελάχιστο κόσμο στις σχολές ειδικότητας και μόνο για μερικούς . Ακόμα κι αν δεν είχαμε κάνει αυτά τα λάθη, πιθανότατα θα είμασταν ακόμα μπροστά στις ίδιες δυσκολίες.

 

 

Στο Βένετο που είναι  ένα μοντέλο το οποίο, σε αντίθεση με τη Λομβαρδία, έχει λιγότερη ιδιωτική παρουσία, λειτουργεί καλύτερα, επειδή η πρόληψη λειτουργεί καλύτερα. Μπορεί να ειπωθεί;

 

Δεν το νομίζω. Εδώ οι ιδιώτες βοηθούν. Πολλοί. Το Humanitas Gavazzeni είναι ουσιαστικά ένα νοσοκομείο για Covid. Η αλήθεια είναι ότι το Βένετο είχε μόνο μία εστία, στο Vo ‘, και έχει καλώς καλυφθεί. Η Λομβαρδία είχε δύο, στο Codogno και στη Val Seriana, και στη δεύτερη δεν επεμβήκαμε εγκαίρως.

 

Στα τέλη Φλεβάρη, όταν η κόκκινη περιοχή ήταν ήδη στο Codogno και οι πρώτες μολύνσεις στην κοιλάδα του Serio, δεν  την κηρύξατε κόκκινη ζώνη. Γιατί;

 

Ήμουν μεταξύ εκείνων που το ζήτησαν, για μέρες, αλλά και με επιμονή. Πριν από λίγες ημέρες, μάθαμε ότι στο νοσοκομείο Fenaroli έγινε όπως και το νοσοκομείο του Codogno. Η πνευμονία που αναπτύχθηκε ήδη από τον Γενάρη, ίσως ακόμη και από τον Δεκέμβρη, δεν αναγνωρίστηκε εγκαίρως ως εκδήλωση του ιού – τελικά, ίσως τότε να μην ηταν ακόμη  δυνατόν – και αντιμετωπίστηκε ως μεταλλάξεις του ετήσιου στελέχους της γρίπης. Εν μέσω γιατρών, νοσηλευτών, άλλων ασθενών. Όλοι μολύνθηκαν. Ήταν απαραίτητο να κλείσει, όπως και στο Codogno, που ρώτησα, και αντ ‘αυτού δεν έγινε. Μη με ρωτάς γιατί, δεν ξέρω. Δεν ήταν εύκολο, δεν ήταν ύπαιθρος όπως στο Lodi, υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις, μια πολύ πιο αστικοποιημένη περιοχή. Έστειλαν το στρατό να επιθεωρήσει αλλά στο τέλος δεν την έκλεισαν. Και σε αυτό το σημείο ίσως ήταν ήδη πολύ αργά.

 

Εσύ, όπως έκανε ο Σάλα (δήμαρχος Μιλάνο) με το ¨Το Μιλάνο δεν κλείνει», ήσουν στη γραμμή «Το Μπέργκαμο δεν κλείνει». Ηταν μια υποεκτίμηση της κατάστασης?

Ναι ήταν υποεκτίμηση της κατάστασης

Δεν ήσουν ο μόνος, υπήρχαν και εκείνοι που έλεγαν ότι είναι μία γρίπη, αλλά νομίζεις  ότι έκανες κάποια λάθη;

Μας χρειάστηκαν λίγες μέρες παραπάνω για να καταλάβουμε, κι εμείς κάναμε λάθος. Για μερικές ημέρες – ήμασταν ήδη μια κίτρινη ζώνη – θεωρήσαμε ότι η προσοχή, ο σεβασμός των κανόνων, οι αποστάσεις ασφαλείας και η φυσιολογική ζωή μπορούσαν να συντηρηθούν. Ανησυχούσαμε για τον ιό, αλλά και για τις οικονομικές δραστηριότητες των πόλεων μας, τα καταστήματα, τα στούντιο, τα μπαρ, τη ζωή των ίδιων των συμπολιτών μας. Αλλά αυτή η ισορροπία δεν μπορούσε να κρατήσει.

Παραδείγματος χάριν, υπήρχε το «Μπέργκαμο σε έκθεση» εκπτώσεων και ο Δήμος έκανε συμφωνία με τον τοπικό οργανισμό μεταφορών. Χιονοστιβάδες ανθρώπων σε λεωφορεία …

Όχι, όχι, τα εμπορικά κέντρα ήταν κλειστά, αλλά τα καταστήματα της γειτονιάς ήταν ανοιχτά, απεγνωσμένα προσπαθώντας να σώσουν τουλάχιστον ένα κομμάτι της δουλειάς τους. Γι αυτό, δεν υπήρχε πλήθος στα καταστήματα και ακόμη λιγότερο στα λεωφορεία.

Ο σκηνοθέτης Paolo Franchi δημοσίευσε μια φωτογραφία του εαυτού του στο εστιατόριο με τη σύζυγό του, προσκαλώντας τους ανθρώπους του Μπέργκαμο να προχωρήσουν χωρίς ανησυχία. Τρεις ημέρες νωρίτερα, το νοσοκομείο στο Alzano Lombardo ήταν σε τίλτ.

Για αυτό μιλούσα. Το μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία μίλησε για ανησυχία, αλλά και για “κίνηση προς τα εμπρός με νοημοσύνη και κοινή λογική, χωρίς ανησυχία”. Δεν στείλαμε ανόητα μηνύματα, αλλά σίγουρα υποτιμούσαμε τον κίνδυνο εκείνη τη στιγμή. Οι επιδημιολόγοι της χώρας μας χωρίστηκαν στο θέμα Coronavιrus, στο πως αντιμετωπίζεται.

Γιατί το Μπέργκαμο είναι το επίκεντρο της πανδημίας;

Πιστεύω για αυτό που συνέβη μεταξύ του Alzano Lombardo και του Nembro και για τις επιλογές που δεν έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση, μόλις αυτές τις ώρες, εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω έντονων μέτρων περιορισμού. Συμφωνείτε;

Ναι, απολύτως. Εδώ και δέκα μέρες έχω πει ότι όλες οι μη ουσιώδεις δραστηριότητες πρέπει να κλείσουν. Οι στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού – τα τρόφιμα, η υγεία, η ενέργεια – πρέπει να διαφυλαχθούν και τα υπόλοιπα να κλείσουν. Τι νόημα έχει η λειτουργία ενός εργοστασίου κουμπιών ή παιχνιδιών και η απαγόρευση στους πολίτες από το τζόκινγκ στην ύπαιθρο;

Ίσως δεν είναι η στιγμη, αλλά δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων;

Ίσως στο τέλος. Έχω και εγώ κάποιες. Αλλά όχι τώρα, τώρα είναι θεμελιώδες τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν συνοχή, που να δίνουν αίσθηση σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Και σε κάθε περίπτωση, η άποψή μου σχετικά με τη συνολική αντίδραση της χώρας, των θεσμών της και των πολιτών της είναι σε μεγάλο βαθμό θετική. Δεν μιλάμε βέβαια για αυτήν την πόλη και αυτή την επαρχία: οι άνθρωποι του Μπέργκαμο έχουν τη φήμη των  σκληρών ανθρώπων, αυτή τη φορά αποδεικνύουν ότι είναι πεζοναύτες.

Τι χρειάζεται σήμερα το Μπέργκαμο;

Γιατρούς και τ νοσηλευτές, πνευμονικούς αναπνευστήρες, τις προστατευτικές συσκευές για την αποφυγή ασθενειών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Στο αύριο, θα χρειαστεί επίσης ισχυρή οικονομική βοήθεια για να επιστρέψει, αλλά σήμερα οι προτεραιότητες είναι όλες για την υγεία.

Ποια έκκληση θέλετε να ξεκινήσετε;

Ζητώ βοήθεια από άλλες περιοχές και άλλες χώρες που είχαν την τύχη να μην βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων αυτής της μάστιγας. Ο λαός του Μπέργκαμο πήγε παντού, για οποιαδήποτε πλημμύρα ή σεισμό, στην Ιταλία και στο εξωτερικό, πάντα βοηθούσαμε όλους. Τώρα εξαρτάται από εμάς να λάβουμε βοήθεια.

 

 

huffingtonpost.it

 

(Μετάφραση independentnews,gr)