*

«Ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα»

Posted on April 08, 2020, 3:43 pm
2 secs

Ακόμα και η πανδημία του κορονοϊού δεν βάζει μυαλό στις Βόρειες χώρες της ευρωζώνης.

Ακολουθώντας μια πολιτική εμμονών, όπως και στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2010, αρνούνται πεισματικά, όπως τότε την έκδοση ευρωομολόγων, ή ενός ποσού που θα καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, που γεννά η κρίση αυτή όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το μέλλον.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο για την ΕΕ, η συζήτηση αναδεικνύει ρήγματα στην Ένωση και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ενότητά της, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η οποία εν μέρει συνέβαλε στο Brexit.

Για αυτό ίσως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

...