Σε μια μίνι δήλωση, στην Amy Goodman, παραγωγού του Democracy Now!, ο παγκοσμίου φήμης πολιτικός αντιφρονούντας, ακτιβιστής, γλωσσολόγος και συγγραφέας Noam Chomsky αντικατοπτρίζει τη σημασία της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, αποκαλώντας την “εξαιρετική επιτυχία” που «άλλαξε εντελώς την αρένα της συζήτησης και της συζήτησης» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

AMY GOODMAN: Zήτησα από τον πολιτικό αντιφρονούντα, γλωσσολόγο και συγγραφέα Noam Chomsky την εκτίμησή του για τον Bernie και την εκστρατεία Sanders σε αυτή την εποχή της πανδημίας των κοροναϊών.

NOAM CHOMSKY: Αν το Trump επανεκλεγεί, θα είναι μια απερίγραπτη καταστροφή. Θα σημαίνει ότι οι πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι οποίες ήταν εξαιρετικά καταστροφικές για τον αμερικανικό πληθυσμό, στον κόσμο, θα συνεχιστούν και ίσως επιταχυνθούν. Αυτό που πρόκειται να σημαίνει για την υγεία είναι αρκετά κακό. Μόλις ανέφερα τα στοιχεία του Lancet. Θα επιδεινωθεί. Αυτό που σημαίνει για το περιβάλλον ή για την απειλή του πυρηνικού πολέμου, για το οποίο κανείς δεν μιλά αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρό, είναι απερίγραπτη.

Ας υποθέσουμε ότι ο Μπάιντεν εκλέγεται. Θα περίμενα ότι θα ήταν ουσιαστικά συνέχεια του Ομπάμα – τίποτα πολύ μεγάλο, αλλά τουλάχιστον όχι εντελώς καταστροφικό, και ευκαιρίες για ένα οργανωμένο κοινό να αλλάξει αυτό που γίνεται, να επιβάλει πιέσεις.

Είναι κοινό να πούμε τώρα ότι η εκστρατεία Sanders απέτυχε. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετική επιτυχία, μετατόπισε εντελώς την αρένα της συζήτησης και της συζήτησης. Ζητήματα που ήταν αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια είναι τώρα στη μέση της προσοχής.

Το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε, στα μάτια του καθεστώτος, δεν είναι η πολιτική που προτείνει. Είναι το γεγονός ότι ήταν σε θέση να εμπνεύσει τα λαϊκά κινήματα που είχαν ήδη αναπτυχθεί – Occupy, Black Lives Matter και πολλά άλλα – και να τα μετατρέψει σε κίνηση ακτιβιστών, το οποίο δεν εμφανίζεται μόνο κάθε δύο χρόνια για να πιέσει έναν ηγέτη και μετά πηγαίνουμε στο σπίτι, αλλά ασκεί συνεχή πίεση, σταθερός ακτιβισμός και ούτω καθεξής. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μια διοίκηση του Μπάιντεν.

Μετάφραση: independentnews.gr

ΠΗΓΗ: ΤRUTHOUT