Οι Ηνωμένες Πολιτείες φλέγονται. Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις, ενώ οι εξεγέρσεις στους δρόμους των μαύρων αλλά και των λευκών διαδηλωτών δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης και ο στρατός είναι έτοιμος να παρέμβει.

Εν τω μεταξύ, τα λόγια και οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα του Τραμπ (τα τελευταία του σχόλια σχετικά με το «νόμο και τάξη» που προκαλούν ένα τηλεοπτικό δράμα), δείχνουν λίγο ενδιαφέρον για συμφιλίωση με κοινότητες που ήδη εξοργίζονται από την κρίση του κοροναϊού, την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες.

Για να κατανοήσουμε τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των ταραχών, θέσαμε μερικές ερωτήσεις στον καθηγητή Noam Chomsky, έναν από τους πιο γνωστούς εμπειρογνώμονες της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνίας στον κόσμο.

Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μετατράπηκαν σε ταραχές και εξαπλώθηκαν από τη Μινεάπολη σε πολλές άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο προέτρεψε τη στρατιωτική αστυνομία να προετοιμαστεί. Καθηγητή Chomsky, τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες; Υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από τις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της κατάχρησης εξουσίας από λευκούς αστυνομικούς;

Το βαθύτερο νόημα είναι τα 400 χρόνια βάναυσης καταστολής: πρώτον, έζησαν το πιο φαύλο σύστημα δουλείας στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο αποτέλεσε την βάση για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των ΗΠΑ (και της Αγγλίας). Μετά 10 χρόνια ελευθερίας στα οποία οι μαύροι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κοινωνία και το έκαναν με αξιοσημείωτη επιτυχία, ένα συμπαγές μέτωπο Βορρά-Νότου έδωσε την εξουσία στις Πολιτείες που υποστήριζαν την σκλαβιά (πριν το εμφύλιο) να χειριστούν την υπόθεση όπως αυτές θεωρούσαν καλύτερα. Αυτό που έκαναν ήταν να ποινικοποιήσουν τη μαύρη ζωή, δημιουργώντας τη «δουλεία με άλλο όνομα», τον τίτλο ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του θέματος.

Αυτό διήρκεσε σχεδόν μέχρι τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρειάστηκαν εργάτες. Στη συνέχεια ήρθε μια περίοδος σχετικής ελευθερίας, που παρεμποδίστηκε από ρατσιστικούς νόμους τόσο ακραίους που οι Ναζί τους απέρριψαν και ομοσπονδιακούς νόμους που απαιτούσαν φυλετικό διαχωρισμό στην χρηματοδοτούμενη στέγαση από την κυβέρνηση – και αποκλεισμό των μαύρων από την ελεύθερη τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρέχεται στους βετεράνους. Στη συνέχεια ήρθε ένα άλλο κύμα ποινικοποίησης της μαύρης ζωής.

Ο ρατσισμός παραμένει, αν και είναι λιγότερο αχαλίνωτος από πριν. Και όταν εκδηλώνεται, όπως στη δολοφονία του Φλόιντ, υπάρχει φυσικά μια έκρηξη – που ενώνεται σε αυτήν την περίπτωση από μεγάλο μέρος του λευκού πληθυσμού, μια αντανάκλαση της προόδου για ορισμένα μέρη του πληθυσμού στην αντιμετώπιση αυτής της φρικιαστικής κατάρας.

Πιστεύετε ότι η πανδημία έχει διαδραματίσει ρόλο στις διαδηλώσεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες; Έφερε στο προσκήνιο τις ανισότητες και τα βαθιά προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης της χώρας; Ή απλά ήταν η έκρηξη μιας κατάστασης που σιγόβραζε για αρκετό καιρό;

Η πανδημία έχει επισημάνει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι μαύροι πεθαίνουν από το COVID-19 σε τριπλάσιο ποσοστό από ότι των λευκών. Ο Τραμπ, του οποίου η κακία δεν έχει όρια, εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να μειώσει τους κανονισμούς που περιορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες για την τρέχουσα αναπνευστική πανδημία. Ο επιχειρηματικός τύπος εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες μπορεί να πεθάνουν ως αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό της υπερσυγκέντρωσης μαύρου πληθυσμού στις πιο μολυσμένες περιοχές. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν την κοινή γνώμη εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο επισκιάζονται από ρατσιστική λογική.

Υπάρχουν περιστάσεις, όπως αυτές, όπου δικαιολογείται η βία από έναν εξοργισμένο πληθυσμό;

Είναι σίγουρα κατανοητό, αλλά δεν είναι σοφό γιατί οδηγεί σε περισσότερη δημόσια στήριξη για σκληρότερη καταστολή.

Ο Donald Trump αντέδρασε στις διαμαρτυρίες με ένα Tweet που αφαιρέθηκε αργότερα, αλλά όχι πριν ρίξει λάδι στη φωτιά. «Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί.» Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί, πέρα από την υποκίνηση βίας κατά των διαδηλωτών, αυτή η φράση είχε τόσο ισχυρό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία; Και επίσης, πιστεύετε ότι η «πρωτότυπη αμαρτία (ρατσισμός) που εξακολουθεί να λεκιάζει το έθνος μας σήμερα» (όπως είπε ο Joe Biden) επιδεινώνεται σήμερα από την παρουσία του Trump; Η φλογερή ρητορική του τον βοηθά επίσης να ανέβει στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες σήμερα δίνουν τον Biden στο προβάδισμα;

Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε λόγια δημάρχου της Φλόριντα που ειπώθηκαν πριν από 50 χρόνια όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιδράσει στις διαμαρτυρίες ενάντια στο ρατσισμό. Το νόημα ήταν σαφές, αν και μετά από μια πολύ αρνητική αντίδραση, ο Τραμπ είπε ψέματα υποστηρίζοντας ότι εννοούσε ότι οι αυτοί που λεηλατούν θα πυροβολήσουν. Ο Τραμπ το είπε για τα αυτιά των ατόμων που υποστηρίζουν την λευκή υπεροχή τα πιο ρατσιστικά στοιχεία της βάσης του.

Τι πιστεύετε για την αντίδραση των φιλελεύθερων; Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες έχει κάτι να τους διδάξει και τον Μπάιντεν;

Θα έπρεπε. θα το δούμε.

Μια τελευταία ερώτηση, καθηγητή. Αναφέρατε την «ποινικοποίηση της μαύρης ζωής», για την οποία έχετε μιλήσει συχνά στα βιβλία σας. Μπορείτε να εξηγήσετε εν συντομία πώς έχει ενεργήσει και συνεχίζει να ενεργεί στην αμερικανική κοινωνία και την οικονομία της;

Δεν είναι δική μου φράση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε μελέτες της αμερικανικής κοινωνίας. Στις πολιτείες που υποστήριζαν την σκλαβιά στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σκόπιμη πολιτική. Εάν ένας μαύρος άντρας που απλά στεκόταν στο δρόμο, θα μπορούσε να συλληφθεί για αλητεία, να του δοθεί πρόστιμο που δεν μπορούσε να πληρώσει και να καταλήξει στο τέλος στη φυλακή – όπου παραχωρείτο σε επιχειρήσεις ως τέλειος εργαζόμενος: πειθαρχημένος, χωρίς διαμαρτυρίες, φθηνός. Αυτή ήταν μια σημαντική συμβολή στην κατασκευαστική επανάσταση της εποχής, καθώς και στην αγροτική επιχείρηση.

Το δεύτερο κύμα ποινικοποίησης ξεκίνησε με τον Ronald Reagan. Το 1980, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τα ποσοστά φυλάκισης ήταν εντός της ευρωπαϊκής εμβέλειας. Έκτοτε έχουν εκραγεί. Οι φυλακισμένοι είναι δυσανάλογα μαύροι. Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα του πολέμου των ναρκωτικών και είναι εν μέρει ανιχνεύσιμο ως το μεγαλύτερο έγκλημα μεταξύ των μαύρων. Το τελευταίο γεγονός μερικές φορές προκαλείται από ρατσιστικές αρχές, που δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί το συγκεκριμένο έγκλημα είναι μεγαλύτερο στους μαύρους. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των καταπιεσμένων κοινοτήτων. Η περίπτωση των μαύρων είναι μακράν η πιο σοβαρή.

ΠΗΓΗ:il manifesto

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: INDEPENDENTNEWS