Παρ’ όλο που ελέγχει τα δύο τρίτα των εδρών, με 133 από τις 199 έδρες, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έφθασε στο σημείο να καταργήσει παντελώς το Κοινοβούλιο.

Με την δικαιολογία πως υπάρχει «η ανάγκη να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με ταχύτητα», ανέλαβε ο ίδιος στην πράξη «όσο καιρό διαρκεί η κρίση» τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και να κρίνει επίσης ο ίδιος εάν οι δημοσιογράφοι γράφουν «ανακρίβειες», ακυρώνοντας τρεις αιώνες από την ευρωπαϊκή πολιτική Ιστορία


Νίκος Φίλης

 

«Πρόσχημα; Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την πανδημία, λίγο – πολύ πανομοιότυπα. Καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να καταφύγει στο έσχατο αντιδημοκρατικό μέτρο, την κατάργηση της εθνικής αντιπροσωπείας. Ούτε σε καιρό πολέμου δεν κλείνουν τα Κοινοβούλια στις δημοκρατίες!ο έκανε ο Χίτλερ, βέβαια, στις 23 Μαρτίου του 1933, με την ‘Enabling Act’, με την οποία πήρε την ‘άδεια’ του Κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Το έκανε και στην Ελλάδα ο Μεταξάς στις 30 Απριλίου 1936. Γνωρίζουμε όλοι πού κατέληξαν αυτές οι φασιστικές πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο Ν. Φίλης προειδοποιώντας ότι «ο Όρμπαν αποτελεί ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό βέβαια είναι οι Ούγγροι πολίτες, το μήνυμα όμως στους ακροδεξιούς στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει επίσης σημασία.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν σήμερα να κάνουν γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες. Σε περίπτωση που ο Όρμπαν πράγματι προχωρήσει με την εξαγγελία του, αμέσως πρέπει να αποφασιστεί το πάγωμα της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ένωση. Όσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Ν.Δ., η συγγένεια πρέπει σήμερα να πάψει. Θα εξακολουθήσει το κόμμα του Όρμπαν να παραμένει στις αγκάλες τους σε ιδιότυπη καλλωπιστική ‘αναστολή’ ή θα διαγραφεί οριστικά;»

 

Σχετικές ειδήσεις: Ν.Φίλης :Ποιος άλλος θα έκανε την πρώτη κίνηση, αν όχι ο Όρμπαν…

Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι ένα δώρο για τους αυταρχικούς ηγέτες της Ευρώπης

...