Τον εντοπισμό άλλων δύο κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι το παιδί της 38χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκε πρώτη θετική στον ιό.

Το τρίτο κρούσμα είναι μια Ελληνίδα ταξιδιώτισσα που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία και εντοπίστηκε στην Αθήνα. Και γι’ αυτή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο νοσοκομεία αναφοράς, το Αττικό και το Σωτηρία, αλλά δεν ανακοινώθηκε σε ποιο από τα δύο νοσηλεύεται η ασθενής.

Μετά και τα νέα κρούσματα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που ήταν παρών στην ενημέρωση, ανακοίνωσε πως ματαιώνονται προληπτικά οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τα μεγαλύτερα καρναβάλια στη χώρα, όπως αυτά της Πάτρας, της Ξάνθης, του Ρέθυμνου και αλλού.

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου. Λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη».

Με ανακοίνωσή του και ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποιεί ότι «μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού ακυρώνει για προληπτικούς λόγους όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι για το διάστημα ως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι προληπτικά κλείνει για 14 ημέρες το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί της 38χρονης, που βρέθηκε επίσης θετικό στον Covid -19. Πρόκειται για το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ