Επανήλθε η ένταση στις Καστανιές Έβρου καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν χημικά στο φυλάκιο της περιοχής δημιουργώντας ένα παραπέτασμα καπνού κατά μήκος του φράχτη.

Την Πέμπτη, ήταν μια ήρεμη ημέρα στις Καστανιές, με την περιοχή να επισκέπτεται ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τελευταίο 24ωρο (από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής), εμποδίστηκαν περίπου 2.900 απόπειρες εισόδου στην περιοχή του Έβρου.
Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Άγκυρα αναμένεται να αλλάξει ρότα μετά και την συμφωνία με τον Ερντογάν – Πούτον για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ. στο προσφυγικό κάνουν λόγο πληροφορίες μετά από την συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα που μεταφέρουν διεθνή μέσα, αλλά και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Οι ανταποκρίσεις σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπάρχουν αναφορές για τεράστια μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στον άτυπο καταυλισμό του Παζάρκουλε.

Οι τουρκικές αρχές φέρεται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η Άγκυρα θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.