Σήμερα η αστυνομία εκκένωσε τη κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια, στη οποία ζούσαν δεκάδες πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες κυρίως οικογένειας με πολύ μικρά παιδιά.

Οι διαμένοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε 3 ομάδες: οι χωρίς χαρτιά που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια, οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν στα καμπς και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Οι 30 περίπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες απόψε λίγες ώρες μετά την εκκενωση βρέθηκαν στη πλ. Εξαρχείων άστεγοι, χωρίς Φαγητό και κυριολεκτικά αβοήθητοι. Αποτελούσαν από 7 οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη μερικών ημερών. Τα πιτσιρίκια των οικογενειών επειδή έχουν πάει σχολείο μιλάγανε άψογα ελληνικά, το ένα από τα παιδιά εχει σοβαρό πρόβλημα στη καρδιά που χρειάζεται επείγοντος εγχείρηση.

Εγώ τυχαία βρέθηκα εκεί στη πλατεία (μιας που έχω σταματήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να περνάω από εκεί) όπως και πολλοί/ες. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε διάφοροι/ες της γειτονιάς και προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση να μη κοιμηθούν οι άνθρωποι με τα μωρά τους στη μέση της πλατείας. Αρχίσαμε τα τηλέφωνα και τις επαφές. Στο τέλος βρήκαμε προσωρινή στεγαστική λύση για όλες τις οικογένειες.

Μια οικογένεια (γονείς με ενα παιδί και ένας ακόμα συγγενής) βρήκε για λίγες μέρες στέγη στα γραφεία της Αφγανικής κοινότητας, μια οικογένεια (γονείς και 3 παιδιά) φιλοξενήθηκε για λίγες ημέρες σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη, μια οικογένεια (γονείς και δύο παιδιά) βρήκε στέγη στην Αχαρνών, μια οικογένεια (γονείς και 3 παιδιά) φιλοξενήθηκε στο παιδότοπο της Νοταρά και από αύριο θα φιλοξενηθεί σε σπίτι που πρόσφερε ο Αχιλλέας. Και δύο οικογένειες των τεσσάρων μελών συνολικά 8 ατομα φιλοξενήθηκε σε ένα σπίτι που πρόσφερε ένα ζευγάρι στα Εξάρχεια, και μια μάνα μόνη με το παιδί της βρήκε στέγη σε φιλικό σπίτι.

Ακόμη προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν αν χρειαζόταν ένα σπίτι στο Περιστέρι, ένα σπίτι στη Γκύζη, τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και η Νοταρά 26 να φιλοξενήσει προσωρινά στο παιδότοπο της κατάληψης όσοι δεν θα βρουν κάπου να μείνουν προκειμένου να μη μείνει κανείς έξω στη πλ. Εξαρχείων. Επίσης πολλοί άνθρωποι είτε ατομικά είναι συλλογικά με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να βοηθήσουν, και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο σε όλη τη φάση!

Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος έδειξε τα χειρότερα του κατά των προσφύγων. Για άλλη μια φορά ο κόσμος της αλληλεγγύης στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και βρήκε έστω προσωρινά λύση για τις ανάγκες των ανθρώπων σε δύσκολη κατάσταση.

ΥΓ1. Όση ώρα ειμασταν στη πλ και προσπαθούσαμε να βρούμε λύση για τις οικογένειες οι αστυνομικοί με τα δίκυκλα τριγυρνούσαν προκλητικά γύρο από τη πλατεία, δημιουργοντας αναστάτωση και φόβο κυρίως για τους πρόσφυγες που μόλις είχαν εκδιωχθεί και είχανε πεταχθεί από την κατάληψη που διέμεναν.

ΥΓ2. Το πρόβλημα με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες είναι τεράστια διότι πολλές είναι οι οικογένειες που σύντομα θα πεταχτούν άστεγοι στο δρόμο από τα σπίτια και από τα καμπς.

ΥΓ3. Η εκκένωση μιας κατάληψης την ώρα που χιλιάδες κόσμο περιμένουν να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι μόνο απάνθρωπο και αντιπροσφυγικό αλλά είναι λάθος πολιτικά ακόμα και σε σχέση με αυτά που λει η ίδια η κυβέρνηση.

ΥΓ4. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς ας να μη ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

Νασίμ Λομανί Mέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών