Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Σκέρτσου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» τονίζοντας ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό υπέσκαψε την αξιοπιστία της εισαγγελέως λίγο πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση και έδειξε ποια είναι η γνώμη ενός κυβερνητικού παράγοντα για το πως πρέπει ένας δικαστικός να εκφράζει τη γνώμη του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι οι υπουργοί είναι αυτοί που κρίνουν αυτούς που θα γίνουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. «Ο. κ. Σκέρτσος πολύ πιθανό να βρίσκεται στο υπουργικό συμβούλιο που θα κρίνει δικαστές. Τι λέει με τη παρέμβαση του;. “Εγώ έχω αυτα τα κριτήρια και αν εσύ θες να έχεις μια καλή εξέλιξη στη σταδιοδρομία σου πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτά που λέω γιατί αλλιώς η δική μου γνώμη δεν θα είναι καλή για σένα”. Ο υπουργός έχει εξουσία και δεν επιτρέπεται να κάνει κρίσεις εγκωμιαστικές ή απορριπτικές για έναν δικαστή ο οποίος είναι λειτουργός σε δίκη που είναι σε εξέλιξη. Λίγο πριν το πέρας της δίκης του υπέδειξε πως θα έπρεπε να λειτουργήσει για να είναι αξιόπιστος. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση» σχολίασε σχετικά.

Ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ μίλησε για τη σημασία της δίκης αυτής επισημαίνοντας πως ανέδειξε τη βαρβαρότητα της πατριαρχίας. «Υπάρχει μία νοοτροποία ότι ο άντρας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τη γυναίκα. Υπάρχει μία νοοτροπία σύμφωνα με την οποία μία γυναίκα απλώς και μόνο επειδή φοράει μία φούστα πιο κοντή η πραγματική της βούληση δεν έχει καμία σημασία ενόψει των υποψήφιων βιαστών. Αυτή η νοοτροπία δοκιμάστηκε σε αυτή τη δίκη. Αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και για αυτό έχει κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά η δίκη».

Σχετικά με τα σχόλια που έγιναν για τη φορτισμένη τοποθέτηση της εισαγγελέας ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για τον διακριτό ρόλο δικαστή και εισαγγελέα. «Ο εισαγγελέας οφείλει να πείσει στο δικαστήριο υπέρ της απόψεως που θεωρεί σωστή. Όταν προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο πείθει και τον εαυτό του και είναι φυσικό να είναι φορτισμένος. Άλλος ο λόγος του δικαστή και άλλος του εισαγγελέα παρ` ότι έχουμε ενιαία ρύθμιση για δικαστικούς λειτουργούς. Ο δικαστής για να ανταποκριθεί στο ρόλο του και μέχρι να τελειώσει η δίκη πρέπει να είναι ο απόλυτος τρίτος. Πρέπει να είναι ακόμη και ανέκφραστος και θυμήθηκα την φράση του δασκάλου μου Ι. Μανωλεδάκη που έλεγε ότι ο δικαστής πρέπει να είναι σαν τη μούμια του φαραώ για να μην προδίδει αν πιστεύει το Α ή το Β. Ο εισαγγελέας σε όλη την ιστορία των δικαστικών αιθουσών έχει πιο χρωματισμένο λόγο αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάει κάποια όρια. Έχει, όμως, λόγο πιο χρωματισμένο από αυτό του δικαστή».


Ακούστε τη συνέντευξη

Be the first and rate this post Rate It

0

Author Review

0

Not rated yet. Users Rate

Summary: