Ποιος άλλος θα έκανε την πρώτη κίνηση στην ΕΕ, αν όχι ο Όρμπαν… Ελέγχοντας πλήρως τα ΜΜΕ και ράβοντας τον εκλογικό νόμο όπως τον βόλευε, έχει κατορθώσει να κατέχει ακριβώς τα 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου (133/199 έδρες) τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης


Τώρα, διαπιστώνει ότι και αυτό λίγο του πέφτει. Προτιμάει να το κλείσει: σε ειδική συνεδρίαση το ίδιο το ουγγρικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτή την εισήγησή του να… αυτοκαταργηθεί «όσο καιρό διαρκεί η κρίση», δηλ. αορίστως, ενώ δημοσιογράφοι που γράφουν «ανακρίβειες» (θα το κρίνει ο ίδιος ο Όρμπαν αυτό…), θα «τιμωρούνται αυστηρά»!

Πρόσχημα, «η ανάγκη να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με ταχύτητα». Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την πανδημία, λίγο πολύ πανομοιότυπα, καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να καταφύγει στο έσχατο αντιδημοκρατικό μέτρο, στην κατάργηση της εθνικής αντιπροσωπείας. Ούτε σε καιρό πολέμου δεν κλείνουν τα κοινοβούλια στις δημοκρατίες!

Το έκανε ο Χίτλερ βέβαια, στις 23 Μαρτίου του 1933, με την «Enabling Act», με την οποία πήρε την «άδεια» του κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Το έκανε και στην Ελλάδα ο Μεταξάς στις 30 Απριλίου 1936. Γνωρίζουμε όλοι πού κατέληξαν αυτές οι φασιστικές πρωτοβουλίες.

Γίνεται διαρκώς σαφέστερο ότι ο Όρμπαν αποτελεί ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό βέβαια είναι οι Ούγγροι πολίτες, το μήνυμα όμως στους ακροδεξιούς στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει επίσης σημασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν ΣΗΜΕΡΑ να κάνουν γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες. Σε περίπτωση που ο Όρμπαν πράγματι προχωρήσει με την εξαγγελία του*, αμέσως πρέπει να αποφασιστεί το ΠΑΓΩΜΑ της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ένωση. Όσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ΝΔ, η συγγένεια πρέπει σήμερα να πάψει. Θα εξακολουθήσει το κόμμα του Όρμπαν να παραμένει στις αγκάλες τους, σε ιδιότυπη καλλωπιστική «αναστολή» ή θα διαγραφεί οριστικά;

Έχει κάτι σχετικό να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης;

*[στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την απαίτηση Όρμπαν, αυτο-καταργούμενο]

 

Σχετικά άρθρα:

Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι ένα δώρο για τους αυταρχικούς ηγέτες της Ευρώπης

Ν.Φίλης :Ποιος άλλος θα έκανε την πρώτη κίνηση, αν όχι ο Όρμπαν…