Την απόσυρση από την Ελλάδα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, ο οποίος κατηγορείται για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, ζητούν ΜΚΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga, που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του RTBF. Ο ίδιος ο Οργανισμός κάνει λόγο για “μη αποδειχθέντες ισχυρισμούς”.
Η ΜΚΟ Legal Center Lesvos, η οποία φέρεται να έχει καταγράψει 17 επαναπροωθήσεις άνω των 50 μεταναστών από τον Μάρτιο του 2020, εκτιμά ότι η Frontex έχει παραβιάσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων. Επισημαίνεται ότι “η μονομερής αναστολή του δικαιώματος στο άσυλο κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και του Διεθνούς Δικαίου”, τον Μάρτιο του 2020, αλλά και η εμπλοκή της Frontex στην κράτηση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, σε λιμάνια, λεωφορεία, πλοία και παραλίες, στερώντας τους την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου”. Ο Οργανισμός κατηγορείται για συνέργεια στη βία κατά μεταναστών στο Αιγαίο και γενικώς στην Ελλάδα, αλλά και για αποτυχία στην παροχή διαφανών, αξιόπιστων και συγκεκριμένων εξηγήσεων σχετικά με τις συνθήκες και τον αριθμό των επαναπροωθήσεων, στις οποίες έχει εμπλακεί”.
Σύμφωνα με ΜΚΟ, η Frontex| λειτουργεί σε καθεστώς ατιμωρησίας, σε ένα πλαίσιο σοβαρότατων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων για παροχή διεθνούς προστασίας”.
Ο Chris Borowski, εκπρόσωπος του Οργανισμού, υποστηρίζει ότι οι “ελαττωματικές” αναφορές των ΜΚΟ που βασίζονται σε μη αποδειχθέντες ισχυρισμούς φαίνεται ότι αποτελούν τμήμα μίας ευρύτερης προσπάθειας να αποδυναμωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής “ούτε η εσωτερική έρευνα ούτε η προκαταρκτική έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας, που ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν εντοπίσει αποδείξεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Την περασμένη Παρασκευή η γερμανική ΜΚΟ Mare Liberum έκανε λόγο για “άνευ προηγουμένου κλιμάκωση” των επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο εντός του 2020 – με την εμπλοκή της Frontex. Αρκετοί δημοσιογράφοι και έρευνες ΜΚΟ έχουν καταγράψει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex, σημειώνεται.
Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποτελεί στόχο έρευνας από τον Olaf, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης.
Η ελληνική κυβέρνηση, από πλευράς της, σταθερά απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες. Την περασμένη Κυριακή χαρακτήρισε μάλιστα τις συγκεκριμένες κατηγορίες ως “ψευδείς”.