Η πολιτική υποκρισία, ο ευτελής διχαστικός λόγος, η εκμετάλλευση και η «εμπορευματοποίηση» των καταστροφών με σκύλευση των θυμάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδεολογικο-πολιτικής ταυτότητας της συντηρητικής παράταξης, στοιχείο που διατηρεί από τη μετεμφυλιακή  περίοδο  μέχρι τις ημέρες μας όπου γνωρίζει την κορύφωσή του

Σε κάθε αρνητική συγκυρία, σε κάθε τραγικό γεγονός, η σημερινή ακροδεξιά – καθεστωτική παράταξη δεν δίστασε να ψηφοθηρήσει πάνω στις καταστροφές και να διχάσει την κοινωνία προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πριν από λίγα χρόνια οι αδικοχαμένοι από τις πλημμύρες της Μάνδρας και τα τραγικά θύματα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι σκυλεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ ως πολιτικά εμπορεύματα προκειμένου να ενοχοποιηθεί και να πληγεί καίρια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν οι ίδιοι αυτοί που προσπάθησαν να  διαγράψουν τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει, μετατρέποντας τον οικιστικό ιστό σε προθάλαμο θανάτου και δεν δίστασαν να ενεργήσουν ως ύαινες και τυμβωρύχοι, ασεβώντας πάνω στους ίδιους τους νεκρούς.

Τώρα θυμήθηκαν υποκριτικά τους νεκρούς της Μαρφίν… και στήνουν παράτες προκειμένου  «να πολεμηθεί η λήθη και να επικρατήσει η ενότητα και η δημοκρατική επαγρύπνηση», όπως μας δήλωσε ο πρωθιερέας της υποκρισίας Κυρ. Μητσοτάκης.

Ποιοι τους θυμήθηκαν; Αυτοί που στις μεγάλες διαδηλώσεις της περιόδου 2010- 2012 άφηναν ανεμπόδιστους τους «γνωστούς – άγνωστους» κουκουλοφόρους να προκαλούν αψιμαχίες με τα ΜΑΤ, ώστε στη συνέχεια οι μηχανισμοί καταστολής να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Μήπως το ίδιο ακριβώς σκηνικό δεν εξελίχθηκε και στην περίπτωση της Μαρφίν; Πού βρίσκονταν άραγε τότε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κος Χρυσοχοΐδης και ο τότε αρχηγός της αστυνομίας που σήμερα είναι υφυπουργός του; Και τί έκαναν άραγε τόσα χρόνια οι σημερινοί κυβερνώντες που κόπτονται δήθεν για τους αδικοχαμένους; Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι «γνωστοί- άγνωστοι» παρέμειναν άγνωστοι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοιες αποστολές στο μέλλον. Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε και τώρα «ξανανοίγει» χωρίς να δημοσιοποιηθεί  κανένα νέο στοιχείο. Όσο για την παρέμβαση της δικαιοσύνης μα θαίνουμε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί…

Τώρα ανασύρουν από τη λήθη και εμπορευματοποιούν την τραγωδία της Μαρφίν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα αθώα θύματα ως «καύσιμο» στη σύγχρονη επικοινωνιακή τους προπαγάνδα και να λασπολογήσουν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, όπως έκανε και ο θαυμαστής του δικτάτορα Παπαδόπουλου Μ. Βορίδης.

Όμως πέρα από τον στόχο αυτόν υπάρχει ο «εχθρός- λαός». Υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που βγαίνει από την πολιτική καραντίνα και δεν πρόκειται να παρακολουθήσει «μοιραία κι άβουλη αντάμα» την εξόντωσή της  από τον νεοφιλελεύθερο – καθεστωτικό ολετήρα.

Γι’ αυτό και το κυβερνητικό καθεστώς θέλει να χρησιμοποιήσει ως «φόβητρο» την τραγωδία της Μαρφίν, να ενοχοποιήσει τις ίδιες τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, να τις στοχοποιήσει ως «μήτρα» παραγωγής τέτοιου είδους γεγονότων.

«Μη μιλάς, μην κρίνεις, μη σκέπτεσαι, μην κινητοποιείσαι»… Ο μεταμοντέρνος «γύψος» δοκιμάσθηκε πειραματικά στο κοινωνικό εργαστήριο της υγειονομικής καραντίνας το οποίο στην πράξη έθεσε σε πολιτική καραντίνα και την ίδια τη δημοκρατία.

Άλλωστε, για να συμπληρωθεί το παζλ, είναι ήδη έτοιμο το νομοθέτημα της κυβέρνησης για την απαγόρευση στην πράξη όλων των διαδηλώσεων και των μαζικών αντιδράσεων…

Οι πολιτικοί τυμβωρύχοι, οι πολιτικές ύαινες που τρέφονται από τις ανθρώπινες τραγωδίες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο… Όμως η ευτέλεια, η χυδαιότητα και η εχθρότητα που τρέφουν κατά της κοινωνίας οδηγούν σε κατάρρευση ολόκληρο το καταυγάζον από τα φώτα των συστημικών ΜΜΕ  σκηνικό που έστησαν.

Μενέλαος Γκίβαλος

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α.του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Independentnews.gr