Κράχ βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μηδενίσει σχεδόν τα βασικά της επιτόκια (από 0% έως 0,25%) και να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δις. δολαρίων,δεν καθησύχασε στο ελάχιστο τις αγορές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν και τις πολλά υποσχόμενες αποφάσεις του Eurogroup, που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη σήμερα, οι ασιατικές αγορές ήδη κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, ενώ και οι προ συνεδρίασης συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο (futures) προοιωνίζονται μια ακόμη βουτιά της Wall Street.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο,βουτιά πάνω από 11% και πλέον κάτω από τις 500 μονάδες, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με το γερμανικό και το γαλλικό χρηματιστήριο να χάνουν πάνω από 7%.

Ο νέος χρηματιστηριακός πανικός ενισχύεται και από την ανακοίνωση του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου στον κόσμο, της TUI μέσω της οποίας ζητάει την υπαγωγή του σε πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων καθώς ουσιαστικά το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει ανασταλεί. Η τιμή της μετοχής της έπεφτε το πρωί κατά 35%, της EasyJet 28% και της IAG (ιδιοκτήτριας της British Airways) 26%.

 

 

Σχετικά άρθρα

Goldman Sachs: Κίνδυνος να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία