Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Posted on April 14, 2020, 4:45 pm
2 secs

Στη δίνη που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού πέφτει η ελληνική οικονομία, καθώς η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ , η υποχώρηση του ΑΕΠ για την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση ύφεση στην Ευρωζώνη που θα κυμανθεί στο 7,5%.

Ακόμη και η βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό Ιταλία αναμένεται να έχει για εφέτος ύφεση όχι μεγαλύτερη από 9,1% του ΑΕΠ, ενώ και για την Ισπανία η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ.

Αιτίες για το ανησυχητικό αυτό νούμερο για την χώρα μας, είναι η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ τόσο της Ελλάδας και η κατάρρευση που αναμένεται για φέτος, λόγω των απαγορεύσεων των πτήσεων από χώρα σε χώρα, αλλά και των περιορισμών εντός της χώρας, που θα μειώσει σημαντικά και τον εσωτερικό τουρισμό.

Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%.

Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%.

Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει πάλι στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Τέλος, το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει.

Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

...