Η ιστορία των περισσότερων Ιατρικών συλλόγων, αλλά και του ΠΙΣ, είναι γνωστή διαχρονικά. Πρόσφατα, και εννοώ το τελευταίο έτος δούλεψε εξαιρετικά ως παπαγαλάκι των κυβερνώντων, προκρίνοντας τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων δομών υγείας. Πολλές φορές έβγαινε μπροστά εκφράζοντας άκρως νεοφιλελεύθερες απόψεις ,που δεν τολμούσαν ακόμη και τα πιο ακραία κυβερνητικά στελέχη να ψελλίσουν. Πάνω που είχε αρχίσει να προχωράει το σχέδιο , που μάλλον με περίσσια τέχνη είχε οργανωθεί, έρχεται η πανδημία του κορονοϊού και ανατρέπει όλον τον σχεδιασμό, τη στιγμή που η προπαγάνδα σπίλωσης των δημοσίων δομών υγείας είχε αρχίσει να παράγει έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι ανεστάλη πλήρως ο σχεδιασμός της ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και γιατρούς, που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του Σύριζα, και είχε αρχίσει η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, παρόλες τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τοπικών αρχόντων, ότι τάχαμου θα γίνουν όλα και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Έρχεται λοιπόν η πανδημία και οι νεοφιλελεύθεροι ανακρούουν πρίμα, όσον αφορά το κακό και το μη παραγωγικό δημόσιο σύστημα υγείας, φαινομενικά τουλάχιστον. Μπορεί οι δημόσιοι γιατροί και οι νοσηλευτές να έγιναν πλέον ήρωες, να χειροκροτούνται στα μπαλκόνια, να κρέμονται όλο από τα χείλη τους, ωστόσο εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια με ελάχιστα μέσα προστασίας, με την βοήθεια από κάποιες επικουρικές προσλήψεις (ελαχίστων για τις πραγματικές ανάγκες επικουρικών γιατρών), παίρνοντας ως αντίδωρο ένα δώρο του Πάσχα και χωρίς να δικαιούνται πλήρες ανθυγιεινό επίδομα . Ταυτόχρονα διπλασιάζονται τα ΚΕΝ των ΜΕΘ στον μεγαλοϊδιωτικό τομέα, δίδοντας τα test σε ιδιώτες με πολλαπλάσια τιμή και δίδεται η δυνατότητα σε γιατρούς ιδιώτες να μπουν στο ΕΣΥ με μπλοκάκι, μη ξεχνώντας και τους πολιτικούς ημέτερους. Η μία μετά την άλλη οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και η ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρονται, αλλά ως δια μαγείας κόβονται επαγγελματικά από όλα τα ΜΜΕ ,που έχουν ως αποκλειστικό έργο (όχι και αζημίως με τα τόσα εκατομμύρια που πήραν) την γκεμπελική προπαγάνδα του success story της κυβέρνησης και των πρόωρων μέτρων καραντίνας και εγκλεισμού ενός ολόκληρου λαού, σε σχέση με τους κουτόφραγγους που πεθαίνουν σωρηδόν. Αποκρύπτεται επισταμένως η άποψη των γιατρών και ο ΠΙΣ αλλά και αρκετοί τοπικοί σύλλογοι σιωπούν, γιατί μάλλον ο κορονοϊός του χαλάει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Που με τόση σπουδή το έφεραν στην διαβούλευση με τα μέλη τους αλλά και με την κοινωνία.

Δύο εφιαλτικά σενάρια περνάνε από το μυαλό εν μέσω της καραντίνας. Πρώτον,αν μας έβρισκε η πανδημία χωρίς να έχουν μπει στο σύστημα υγείας τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που οι ίδιοι σημερινοί κυβερνώντες τους έβγαλαν με περίσσεια χαρά πριν από μερικά χρόνια. Αν δεν είχε σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του, με τις γενναίες αυξήσεις σε προϋπολογισμούς σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος εφιάλτης, να μας έβρισκε η πανδημία 6 μήνες μετά, όταν θα είχαν ξεπουλήσει τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα, διαλύοντας όλες τις δημόσιες δομές, είτε δευτεροβάθμιες είτε πρωτοβάθμιες.

Η πανδημία απελαύνει, ευτυχώς για την χώρα με λιγότερα θύματα, ωστόσο συνεχίζεται η θεραπεία δίκην πασαλείμματος στα πάντα, με το επικοινωνιακό γλάσο πάνω από όλα. Επιδότηση ανεργίας, θα βγούμε από την καραντίνα με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και με μια στρατιά νεοανέργων. Επιδόματα αντίδωρα χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Μέσα λοιπόν στο Πάσχα απεφασίσθη το καινοφανές και σουρεαλιστικό «σκοίλ ελικίκου» για τους επιστήμονες, την φοβερή μεσαία τάξη που στήριξε με νύχια και με δόντια την κυβέρνηση. Όλα τα ιδιωτικά ιατρεία, όπως και οι περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι κτυπιούνται από την αναδουλειά όλη αυτήν την περίοδο λόγω καραντίνας, αλλά και από την τρομολαγνεία που καλλιεργείται στον κόσμο. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον αύξηση σε όλα τα σοβαρά νοσήματα, απλά γιατί οι ασθενείς δεν πάνε στον γιατρό. Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου γιατί φοβόταν τον ιό και δεν πήγε στον καρδιολόγο του, είναι ένα μικρό παράδειγμα. Το κράτος αποφασίζει να καλύψει με το τρομερό επίδομα τηλεκατάρτισης των 600 Ε και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ως πληττόμενους οικονομικά. Η γελοιότητα προσωποποιημένη όλη σε μία απόφαση. Όλοι οι σύλλογοι επιστημόνων αντιδρούν, για το αναξιοπρεπές του φαινομένου, αλλά και τα γνωστά ΚΕΚ να κερδοσκοπούν προσφέροντας αηδίες σε ανθρώπους που έχουν καθίσει στα θρανία ένα σωρό έτη με πολλές εξειδικεύσεις. Όλοι φωνάζουν και αντιδρούν, εκτός των κυβερνώντων που δεν μιλάνε, εκτός αυτών που κερδοσκοπούν και το απίθανο, εκτός των Ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ. Αντίθετα ψάχνουν τρόπο να βγάλουν και προμήθεια. Η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο είναι λέξεις κούφιες ως αντιπολιτευτικές για τους εκπροσώπους μας συνδικαλιστές, εκτός και αν τους λείπουν 400 Ε, γιατί τόσα θα πάρουν μια και κανένας δεν θα καταφέρει να τελειώσει την κατάρτιση, λόγω προχειρότητας και ανοησίας του σχεδιασμού της. Αλήθεια δεν υπάρχει πιο χαμηλά για την περιβόητη μεσαία τάξη, δεν υπάρχει πιο χαμηλά για τους «εκπροσώπους» των γιατρών που δεν είχαν να πουν κάτι, για τον νέο ευτελισμό του επαγγέλματος μας.

Σοίλ ελικίκου φίλοι συνάδελφοι ,από την κυβέρνηση του βλέποντας και κάνοντας και από του μη βλέποντας τι έρχεται. Εκτός και αν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο ηθικό, μα μακιαβελικά σχεδιασμένο. Σίγουρα κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από χαρά με αυτό που έρχεται, κοιτάξτε μην είναι από αυτά που σας χειροκροτούσαν πριν.

 

 

*Ματθαίος Δραμητινός Καρδιολόγος
Τ. Διοικητής Νοσοκομείου Βόλου
Τ. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

magnesianews.gr