Μπορείτε να φανταστείτε τον Υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει προγράμματα Τήλε-εκπαίδευσης; Πρώτη φορά στα χρονικά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάρτισης, ως τηλεπλασιέ. Ο τίτλος και η μεθόδευση άριστα δομημένα. Μοιάζει να είναι από τα μέτρα αυτά που κανείς δεν μπορεί να τους πει «όχι». Το προϊόν προωθήθηκε και πωλήθηκε και σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών ως μία επιπλέον (;) χορηγία για τη στήριξη του εισοδήματος των επιστημόνων. (Γι’ αυτό οι οδηγοί ταξί είναι έξω).


Σαν πρώτο βήμα έπαιξε παντού ο αισχρός τίτλος «600 ευρώ επίδομα σε επιστήμονες», με έμφαση από τα συστημικά μέσα στους Γιατρούς, προκειμένου να αναχαιτίσουν και τα κύματα κριτικής για τη σαφή επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το ΕΣΥ αλλά να διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ιδιωτική αγορά υγείας.

Στη συνέχεια, ήταν εύκολο να βρουν έναν τίτλο: εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την απόκτηση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Πάμε τώρα στην ουσία, ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα κατάρτισης και μάλιστα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δύναται να παρακολουθήσουν 166.000 ωφελούμενοι και το οποίο θα το συντονίσει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας. Για τους γνωρίζοντες αυτό σημαίνει πως φέρει υπογραφή της ΓΓ κας Στρατινάκη, γνωστής για τα πεπραγμένα της, ο ολετήρας των εργασιακών σχέσεων της χώρας, μια μηχανή παραγωγής μνημονιακού Δικαίου.

Σε περίοδο κρίσης το Υπουργείο επιλέγει καταρχάς να στηρίξει τους παρόχους κατάρτισης με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ και όχι τους επιστήμονες. Καθώς το συνολικό ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 99,6 εκατομμύρια (600 ευρώ επί 166.000 χιλιάδες ωφελούμενους), τα υπόλοιπα 81,4 εκατομμύρια ευρώ θα τα εισπράξουν τα μεγάλα ιδιωτικά ΚΕΚ και ΙΕΚ της αγοράς.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, συνεπώς στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται καθώς η παραπάνω κίνηση προμηνύει και τι θα ακολουθήσει.  Στρατινάκη και Βρούτσης εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ελαστικοποίηση των κανόνων του ΕΣΠΑ και ρίχνουν όλα τα λεφτά στη πεπατημένη, δηλαδή στα άκρως και αναποτελεσματικά, διεφθαρμένα voucher και στους μηχανισμούς που αναπτύσσονται γύρω από αυτά. Η πλήρης διάλυση.

Η κυβέρνηση θα ισχυριστεί περαιτέρω πως έτσι μάλιστα συμβάλλει στην ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας και μάλιστα συγκρατεί και το brain drain  (με 100 ώρες μάθημα υπολογιστών στην ουσία!).

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις εκδουλεύσεις στη πλάτη των νέων και των ανέργων.  Καλύτερα να προχωρήσει άμεσα, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για την αγορά εξοπλισμού νοσοκομείων. Ας θωρακίσει επιτέλους τα νοσοκομεία της χώρας. Να ενισχύσει με τους πόρους του ΕΣΠΑ τα νοσοκομεία με προσωπικό. Και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης ουσιαστικό, που να αφορά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας των 20 χιλιάδων σπουδαστών και αποφοίτων ιατρικής, νοσηλευτικής και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με πόρους από το The Youth Employment Initiative (YEI). Κρίσιμο είναι, τέλος, και με τη σημασία του, το ερώτημα πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμα αδιάθετα στο ΥΕΙ, τι σκοπεύει να κάνει με αυτά το αρμόδιο υπουργείο και πότε;

 

Μαρίνος Λαέρτης