Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι σαφές ότι βρίσκονται μεταξύ των κλάδων που πλήττονται εξαιρετικά από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Πρόκειται μάλιστα για κλάδο που απασχολεί πλήθος εργαζομένων και μάλιστα νέων στην πλειονότητά τους

Την περασμένη Τετάρτη 6 Μαΐου, επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης πραγματοποίησαν τη δράση «empty chairs», δηλαδή «άδειες καρέκλες», ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους στην Ευρώπη. Στο Σύνταγμα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, με τα παραταγμένα άδεια καθίσματα θέλησαν να υποδηλώσουν τα προβλήματα και το μέλλον του κλάδου τους που διαγράφεται ζοφερό.

Οι επαγγελματίες ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, με κάποια από τα αιτήματά τους να αφορούν μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ, επιχορήγηση από το κράτος για κεφάλαιο κίνησης, στήριξη των θέσεων εργασίας με την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, κατάργηση προκαταβολής φόρου και τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση του ενοικίου. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το 80% των επιχειρήσεων δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, υπολογίζοντας ότι με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.

, Μαρία Λυκούρα: Τραπεζάκια όλο και πιο έξω, INDEPENDENTNEWS

Φωτογραφία: Άντυ Κουκλάδα (ΑΥΓΗ)

Μέτρο πρώτο: Παραχώρηση δημόσιου χώρου

Ενώ όλα τα αιτήματα του κλάδου είναι υπό εξέταση από τα αρμόδια υπουργεία, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έσπευσε να εξαγγείλει επέκταση του χώρου που παραχωρείται για τραπεζοκαθίσματα, δεδομένου ότι με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωναϊού, οι επιχειρηματίες οφείλουν να αραιώσουν πολύ τα τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν. Ο υπουργός ενημέρωσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα τέθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ΚΕΔΕ και η απόφαση θα υλοποιηθεί άμεσα.

Κυνική η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, που αρέσκεται στον κοινωνικό αυτοματισμό και συνέδεσε την όποια αντίδραση με το ενδιαφέρον για τις θέσεις εργασίας. «Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν ταχείες πεζοδρομήσεις, έτσι ώστε να αυξήσουμε το διαθέσιμο δημόσιο χώρο. Και οι δήμαρχοι έχουν δείξει πολύ καλή διάθεση. Κι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα της εστιάσεως και να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους είναι κέρδος και για τις πόλεις τους. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα πει ότι για να έχω εγώ λίγο περισσότερη άνεση στο δημόσιο χώρο, δεν με ενδιαφέρει ο άλλος να χάσει τη δουλειά του» υποστήριξε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Πολλά τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την σπουδή της κυβέρνησης να παραχωρήσει περισσότερο δημόσιο χώρο για τραπεζοκαθίσματα είναι πολλά. Αρχικώς, δεν αφορά το μέτρο όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και μάλιστα τις μικρότερες και πλέον ευάλωτες από αυτές, που είτε δεν καταλαμβάνουν καθόλου δημόσιο χώρο είτε αυτός που καταλαμβάνουν είναι απολύτως περιορισμένος και δεν επεκτείνεται.

Επίσης, είναι εύλογοι οι φόβοι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμο. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ειδικά όταν πρόκειται να ωφεληθούν μεγάλες επιχειρήσεις που και στο παρελθόν είχαν τύχει προκλητικής εύνοιας.

Είναι γνωστές, άλλωστε, οι αδιανόητες αυθαιρεσίες που έχουν παρατηρηθεί, όπως και οι περιπτώσεις σκανδαλωδών συναλλαγών δήμων με επιχειρηματίες, αλλά και η έλλειψη σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν ότι θα τηρείται η νομιμότητα.

Η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή το ζήτημα της επιπλέον κατάληψης δημόσιου χώρου, απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι «κρίνεται πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει συνεχής και ελεύθερη δίοδος για την αυτόνομη κυκλοφορία καταρχήν των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και γενικότερα των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα (π.χ. άτομα με προβλήματα όρασης, ηλικιωμένοι κ.λπ.)».

Ανοίγει και η όρεξη των δήμων;

Δεν θα ήταν αυθαίρετο να συμπεράνουμε ότι τα φαινόμενα βίας και καταστολής από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αντί για πρόληψη, ενημέρωση και περιφρούρηση, σε πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής (που έφτασε να εισηγηθεί το lockdown τα βράδια), σχετίζεται με το ότι η συγκεκριμένη πλατεία δεν έχει καθόλου τραπεζοκαθίσματα. Τίποτα δεν αποκλείει, με αφορμή τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, να δούμε να ανοίγει η όρεξη των δημοτικών αρχόντων για μεγαλύτερο περιορισμό του δημόσιου χώρου και παραχώρησή του σε επιχειρηματίες.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από την καραντίνα, αρκούσε μια βόλτα στην Πλάκα ή στους πεζόδρομους Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην είσοδο του Μουσείου και στα «πόδια της Ακρόπολης των Αθηνών» για να καταλάβουμε τι σημαίνει παραβίαση του δικαιώματος στο δημόσιο χώρο από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

, Μαρία Λυκούρα: Τραπεζάκια όλο και πιο έξω, INDEPENDENTNEWS

http://epohi.gr/