Μάνος Τασάκος: Μια παραίτηση με..νόημα σε καιρούς πανδημίας

Posted on 08 Απριλίου, 2020, 7:09 μμ
10 secs
Εάν θέλετε να πληροφορηθείτε και κάτι..ουσιαστικό, πέρα από τον “καθηγητή που έκανε μάθημα ενώ η γυναίκα του ήταν γυμνή πίσω του” ή απλά έχετε απαυδήσει με τα απανωτά μηνύματα επωνύμων υπέρ του “μένουμε σπίτι” γιατί το έχετε εμπεδώσει και δεν είστε..τρίχρονο, δείτε κι αυτή την, φαινομενικά, εντυπωσιακή είδηση που, φυσικά, θα περάσει στα “ψιλά”.
Ο Ιταλός επιστήμονας, Μάουρο Φεράρι, πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας (ERC), παραιτήθηκε από τη θέση του στην κορύφωση μιας κρίσης υγείας, στέλνοντας μια επιστολή “1000 λέξεων” προς κάθε..ενδιαφερόμενο, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «έχασε την πίστη του στο σύστημα»,  ενώ κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».
Επιπρόσθετα,  στηλιτεύει,  πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».
Μάνος Τασάκος: Μια παραίτηση με..νόημα σε καιρούς πανδημίας

Μάουρο Φεράρι

Ο καθηγητής σημείωσε δε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.
Μάλιστα..Ωραία, θα πείτε, αγαπητοί αναγνώστες, τι μας ενδιαφέρει αυτό εμάς τους “έγκλειστους”..;
Σας ενδιαφέρει, γιατί, απλά είναι η πιο περίτρανη απόδειξη του “δουλέματος”- λαϊκιστί..- που ήδη έχει μπει σ’ εφαρμογή απ’ όλες, σχεδόν, τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Φυσικά, μετά το τέλος του “συναγερμού”, θ’ αρχίσει το “χοντρό δούλεμα”.
Το αφήγημα “πρώτα ο άνθρωπος”, παρότι φαίνεται “αυτονόητο”, δεν εκλαμβάνεται καθόλου ως τέτοιο μέσα σ’ ένα πλαίσιο, οικονομικό και κοινωνικό, που αποσκοπεί κυρίως στη μεγιστοποίηση του κέρδους και την “ανάπτυξη” εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα “παραμυθάκια” περί “αξίας της ανθρώπινης ζωής” απευθύνονται σε πολίτες με κοντή μνήμη, οι οποίοι δεν θυμούνται τι επιπτώσεις είχαν, σ’ αρκετές χώρες της Ε.Ε., τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των επιλεγομένων “Μνημονίων”.\
Και, σε κάθε περίπτωση, εάν πραγματικά θέλει ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που “λυμαίνεται” την Ε.Ε. να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να το κάνει με σχέδιο και συντονισμένα, όχι με μέτρα τύπου “lockdown” που ενδείκνυνται ακριβώς επειδή τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες έχουν αποσαρθρωθεί.
Κοινώς, το να τ’ απαγορεύεις όλα είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να έχεις φροντίσει, έστω μέχρις ενός σημείου, να μην χρειάζεται να τα κλείσεις όλα. Σε τελική ανάλυση, εάν πρόκειται να παίρνουμε μέτρα τύπου “Ισπανική Γρίπη του 1918” εκατό και εκατόν πενήντα χρόνια μετά, για ποια “ανάπτυξη” και ποια “προστασία της ζωής” μιλάμε..;
...