«Μαγειρεύοντας» τα στοιχεία για τα διαγνωστικά τεστ

Posted on 12 Μαΐου, 2020, 7:55 πμ
4 secs

«Η Ελλάδα πρώτη στον αριθμό των τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα» ενημερώνει το υπουργείο Υγείας -επικαλούμενο τον ΣΚΑΪ φυσικά που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αλχημείες. «Μαγειρεύοντας» τα στατιστικά στοιχεία μέσω της υποτιθέμενης πρωτιάς, ουσιαστικά παραδέχονται ότι έγιναν τεστ μόνο όταν υπήρχε υπόνοια για κορωνοϊό, καθώς στην πραγματικότητα η χώρα μας είναι στην 83η θέση παγκοσμίως και στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη στα διαγνωστικά τεστ ανά 1.000 κατοίκους.

Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μαζικά τεστ

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων, παρότι από χτες, Δευτέρα, ξεκίνησε η νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την επαναλειτουργία 66.000 επιχειρήσεων με σχεδόν 156.000 εργαζόμενους και με την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε Λύκεια και Γυμνάσια έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ισχυρίστηκε ότι η χώρα «έχει ακολουθήσει μια πετυχημένη στρατηγική όσον αφορά τον αριθμό των τεστ», επικαλούμενος τον μικρό αριθμό θανόντων, νοσούντων και διασωληνωμένων, παρόλο που το υπουργείο έχει ομολογήσει ότι η διενέργεια των τεστ το προηγούμενο διάστημα περιορίστηκε λόγω των ελλείψεων.

Η αλχημεία με τα τεστ

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την «πρωτιά» της Ελλάδας μεταξύ μιας σειράς χωρών σε ό,τι αφορά την αναλογία τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είναι φανερό ότι αυτή η «πρωτιά» οφείλεται στον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων και όχι στην «πετυχημένη στρατηγική» στα τεστ. Άλλωστε, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση όσον αφορά τη διενέργεια τεστ ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις πρόσθετες δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας με αφορμή την πανδημία.

«Μαγειρεύοντας» τα στοιχεία για τα διαγνωστικά τεστ

Από τα στοιχεία προκύπτει η περιορισμένη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα της κοινωνίας εφάρμοσε τα μέτρα και έμεινε σπίτι.

Αντίθετα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, καταστήματα και εργασιακούς χώρους, επαναλαμβάνοντας το «όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ».

 

...