«Ρατσιστή καουμπόι» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την πρωτοφανή κίνηση των ΗΠΑ να τον επικηρύξουν, έναντι 15 εκατ. δολαρίων, για κατηγορίες «ναρκο-τρομοκρατίας».

Ο Μαδούρο ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να παλέψει με όποια μέσα χρειαστεί, εάν οι ΗΠΑ και η γειτονική Κολομβία τολμήσουν να εισβάλουν στη χώρα του.

Τόνισε πως οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες και σημείωσε πως αγνοούν τον ρόλο της Κολομβίας, συμμάχου των ΗΠΑ, ως βασική πηγή κοκαΐνης στον κόσμο, αλλά και τον ρόλο του στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της χώρας την τελευταία δεκαετία.

«Ντόναλντ Τραμπ είσαι ένα αξιοθρήνητο ανθρώπινο ον» είπε ο Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Διαχειρίζεσαι τις διεθνείς σχέσεις όπως ένας καλλιτέχνης κυκλώματος μαφίας στη Νέα Υόρκη, που ήσουν κάποτε ως αφεντικό στο χώρο του real estate», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Τα σχόλια του Μαδούρο, ίσως τα πιο φαρμακερά έως τώρα κατά του Τραμπ, συνοδεύτηκαν από προειδοποίηση στρατιωτικού χαρακτήρα. «Εάν κάποια ημέρα οι ιμπεριαλιστές και η Κολομβιανή ολιγαρχία τολμήσουν να ακουμπήσουν έστω και μια τρίχα μας, θα αντιμετωπίσουν τη βολιβαριανή οργή ενός ολόκληρου έθνους που θα τους εξαλείψει όλους».

Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Μαδούρο δεν ήταν κάτι απλό. Οι εν ενεργεία ξένοι ηγέτες χαίρουν ασυλίας σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, τονίζει το Associated Press. Αλλά, όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των περίπου 60 χωρών που δεν θεωρούν πια τον Μαδούρο επικεφαλής κράτους και αντ’ αυτού αναγνωρίζουν τον Γουαϊδό, τον επικεφαλής της Βουλής.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα στοιχεία κατά του Μαδούρο συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών ετών από ερευνητές στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Χιούστον και την Ουάσιγκτον, που απήγγειλαν κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών, διεθνή δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αρκετούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, μέλη του στρατού και επιχειρηματίες κοντά στην κυβέρνηση του Καράκας.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας είχε ανοίξει έρευνα κατά του αυτοανακηρυχθέτα ηγέτη Χουάν Γουαϊδό για απόπειρα πραξικοπήματος, από κοινού με τον ε.α. στρατηγό Κλιβέ Αλκαλά.

Για αυτό το λόγο, ο Μαδούρο κατηγόρησε την δίωξη ναρκωτικών ότι βρίσκεται πίσω από ένα σχέδιο του Αλκαλά για να δολοφονήσουν αυτόν και άλλους πολιτικούς ηγέτες.