Σε 352 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, στη χώρα μας ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκ των οποίων τα 21 είναι νέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα 51 είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας .

Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4320 δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων για τον εφοδιασμό με υγειονομικό υλικό των νοσοκομείων, ενώ ακόμη 70 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

Όπως είπε, έχουν ήδη προσληφθεί 950 γιατροί, ενώ συνολικά αναμένεται να δοθούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους 200 εκατ. για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών.

Εκτός από το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ που δεσμεύθηκε για τη φροντίδα ασθενών τους κορονοϊού, σήμερα άρχισε να λειτουργεί αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό και το Παμμακάριστος, ενώ δεσμεύθηκε και μία πτέρυγα στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα.

Τέλος, δεσμεύθηκε το ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica για τη λειτουργία του οποίου θα είναι η περιφέρεια Πειραιά και Νήσων.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος όπως και ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα που προανήγγειλε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελών, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της επέλασης του κορονοϊού.

Από την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, ενώ από το μέτρο αυτό εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες και οτιδήποτε σχετίζεται με τον εφοδιασμό της αγοράς.

Όπως έγινε γνωστό -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών- τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις 07.00 μέχρι και τις 22.00 ενώ αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά και τις Κυριακές.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη ανακοίωσε ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ΄οίκον καραντίνα για 14 μέρες, ενώ απέρριψε ως «παραπληροφόρηση» τα σενάρια περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον αναστέλλεται για 2 βδομάδες από το Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Digital Solidarity, συμφωνήθηκε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης, η παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχομένου με συγκεκριμένους παρόχους. Είναι μια πρωτοβουλία στην οποία ελπίζουμε να ανταποκριθεί ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα της χώρας».

.