Μόλις τρεις ημέρες έχουν περάσει από τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον για πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην πανδημία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως παθητική, όμως το κλίμα στη Βρετανία άλλαξε άρδην και τα μέτρα που προωθούνται είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωνε την Πέμπτη το βράδυ, ότι η χώρα προχωρά σε φάση καθυστέρησης του ιού, ενώ είχε προειδοποιήσει τους πολίτες πως θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Εν μέσω αυστηρής κριτικής για την πολιτική του και αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων, η Βρετανία ετοιμάζεται να ανακοινώσει κατ’ οίκον περιορισμό για τους άνω των 70 έως και τέσσερις μήνες, αλλά και μία σειρά από άλλα μέτρα.

Ένα από τα πιο σκληρά είναι να δοθεί η ευελιξία στις Αρχές να συλλαμβάνουν όσους έχουν τον ιό και δεν απομονώνονται.

Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ μιλώντας στο BBC.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τεστ στους γιατρούς και το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να αποκλειστούν όσοι είναι ήδη φορείς του ιού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θέσει σε καραντίνα όσους είναι άνω των 70 ετών για χρονική περίοδο έως και τεσσάρων μηνών.

Προανήγγειλε, ακόμη, κι άλλες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ενώ απέρριψε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση πως δεν έχει δράσει άμεσα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Η Cobra, η κυβερνητική επιτροπή εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να συναντηθεί ξανά τη Δευτέρα για να συζητήσει για την πανδημία και να οριστικοποιήσει τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ η κυβέρνηση ενδέχεται να απαγορεύσει και τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ατόμων.