Κορονοϊός: Εθνική τραγωδία στην Ιταλία

Posted on 20 Μαρτίου, 2020, 1:35 μμ
2 secs

Μια ανείπωτη εθνική τραγωδία για καιρό ειρήνης βιώνει η Ιταλία μετρώντας σχεδόν 3.500 θύματα της πανδημίας του Covid-19.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ακόμα και απόψε μπορεί να κληθεί να αποφασίσει πότε και για πόσο καιρό θα θέσει σε ισχύ νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, μεταξύ των οποίων απαγόρευση φυσικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους και συρρίκνωση του ωραρίου των σουπερμάρκετ.

Στο μεταξύ αυξάνονται τα αιτήματα από περιφερειάρχες και δημάρχους, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, οι τοπικές Αρχές κλείνουν όλο και περισσότερα δίχως να περιμένουν το «πράσινο φως» από τη Ρώμη.

Οι έλεγχοι σύντομα αναμένεται να επεκταθούν κι αλλού, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει την δυνατότητα σε κάποιους να αποφασίζουν ανά περιοχή.

Στην περιφέρεια Φριούλι ο περιφερειάρχης υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες και κλείνει όλα τα μαγαζιά τις Κυριακές, με εξαίρεση φαρμακεία και περίπτερα, στη Λομβαρδία η κατάσταση είναι διαφορετική.

Εκεί, στην περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο απ’ αυτή την κρίση, ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα είχε μια δύσκολη μέρα χθες που έκλεισε με μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόντε.

«Η περιοχή μας είναι η Γουχάν της Ιταλίας. Οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να σταματήσουν, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους» είναι η κραυγή αγωγίας του περιφερειάρχη και ταυτόχρονα έκκληση προς την ιταλική κυβέρνηση.

«Εξήγησα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα επαγγελματικά γραφεία, να σταματήσουν τα κατασκευαστικά έργα και να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις εμπορικές δραστηριότητες», τόνισε ο Φοντάνα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας ζήτησε επίσης την παρέμβαση του στρατού και ανέφερε πως θα ήθελε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα το πρωί, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού. «Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο επίσης εργοστασίων που δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής των αναγκαίων ειδών και υπηρεσιών.

Οι δήμαρχοι το ζητούν και πιστεύουν πως είναι αναγκαίο τώρα να εφαρμοστεί και στην τεχνολογική κοινότητα.

Όπως επισημαίνει η Stampa, σχεδόν το 1/3 των μολύνσεων έχουν καταγραφεί στις εγκαταστάσεις εταιρειών όλων των ειδών στους δύο «οικονομικούς πνεύμονες» της Ιταλίας, στη Μπρέσια και στο Μπέργκαμο.

Ειδικά στο Μπέργκαμο, όπου καταγράφονται πάνω από 4.300 κρούσματα, λειτουργούν 84.000 εταιρείες στις οποίες εργάζονται 385.000 άνθρωποι. Στη Μπρέσια, που μετράει περίπου 3.800 επιβεβαιωμένα κρούσματα, λειτουργούν 107.000 εταιρείες και εργάζονται 402.000 εργάτες.

Είναι αξιοσημείωτο πως το 73% των μικρών, μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Λομβαρδία συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Αυτό σημαίνει πως μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται στη δουλειά, ενώ στο μεταξύ κάνουν και τα ψώνια τους και διευκολύνουν την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Δεν χωράει ο νους το μέγεθος της τραγωδίας στο ιστορικό Μπέργκαμο.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δημοσιογράφος διαβάζει της νεκρολογίες σε τοπική εφημερίδα, αρχικά στις 9 Φεβρουαρίου που είναι μιάμιση σελίδα και μετά στις 3 Μαρτίου που είναι δέκα σελίδες.

Στην περιοχή εξάλλου καταγράφηκαν και οι εικόνες με το κομβόι του στρατού που μετέφερε δεκάδες πτώματα για αποτέφρωση αφού τα νεκροταφεία δεν έχουν πια άλλο χώρο.

...