Κόντε: Η Ιταλία ζει την πιο δύσκολη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Posted on 22 Μαρτίου, 2020, 5:16 μμ
4 secs

Με τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορονοϊου να αυξάνονται ραγδαία κάθε ημέρα η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες κλείνοντας όλες τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ιταλικό λαό χαρακτήρισε την κρίση του κορονοϊού που βιώνει η χώρα ως «την πιο δύσκολη κρίση που ζει η Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Επιβραδύνουμε την παραγωγική μηχανή της χώρας, αλλά δεν την κλείνουμε. Δεν είναι εύκολη απόφαση, μα καθίσταται αναγκαία για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά της επιδημίας», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε ότι στο εξής μένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, μαγαζιά τροφίμων και φαρμακεία. Τράπεζες και ταχυδρομεία θα λειτουργούν, όπως και οι δημόσιες μεταφορές. Οι υπόλοιποι τομείς, αν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία, ανέφερε.

Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι «σοβαρά μέτρα, το γνωρίζω, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντισταθούμε, επειδή μόνο έτσι μπορούμε να πραστατεύσουμε τους εαυτούς μας» είπε επίσης και υπογράμμισε ότι «θα χρειαστεί καιρός για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία είναι 59.138. Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476. Παράλληλα, 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα, ενώ 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και, συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 23.783 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 27.206 και οι νεκροί 3.456. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 7.555 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 816 . Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.122, και 169 οι νεκροί.

Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφεται μικρός περιορισμός τόσο στην αύξηση του αριθμού των θανάτων, όσο του συνόλου των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ασφυκτικά γεμάτες, πολλοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον Sars-Cov2 δεν πρόλαβαν καν να περάσουν το κατώφλι κάποιου νοσοκομείου και κατέληξαν στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Fatto Quotidiano», ο γιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο, Μάρκο Ρίτσι, «πολλοί είναι κάπως εγκαταλειμμένοι».

«Μας καλούν και υπάρχει κόσμος που λέει ότι περίμενε ώρες και όταν μας ξανακαλούν μας λένε ότι στο μεταξύ κάποιος πέθανε», λέει ο γιατρός εξηγώντας ότι πρόκειται για τα άλλα θύματα του ιού στο Μπέργκαμο. Είναι οι αόρατοι που δεν μπαίνουν στα δελτία».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «αυτό που βλέπουμε στα επίσημα δεδομένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Στο Μπέργκαμο οι νεκροί πλησιάζουν τους χίλιους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, αλλά και οι δήμαρχοι της περιφέρειας τονίζουν πως «είναι πολλοί περισσότεροι».

Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι, σήμανε πρώτος το «καμπανάκι» πριν από δύο ημέρες λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που πέθαναν στο σπίτι ή σε κάποιο οίκο ευγηρίας και στους οποίους δεν είχε παρθεί δείγμα για τεστ.

Ο Γκόρι εξήγησε πως το ανέφερε αυτό για «να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».

«Τα δεδομένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ισχύει για τις λοιμώξεις, όσους αναρρώνουν και δυστυχώς και για τους θανάτους. Πολλά θύματα δεν καταγράφονται πλήρως στις εκθέσεις απολογισμού επειδή πεθαίνουν στο σπίτι», υπογράμμισε ο δήμαρχος του Μπέργκαμο.

Καθώς το σύστημα Υγείας στην Ιταλία έχει φτάσει στα όρια του, αρχίζει να καταφτάνει βοήθεια στη χώρα.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κόντε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν οκτώ κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία από σήμερα.

Παράλληλα, η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική.

Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε χθες Σάββατο στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία πλήττεται περισσότερο.

...