Κόντε: H EE να χρησιμοποιήσει τα 500 δις του ESM, δάνεια σε όλες τις κυβερνήσεις

Posted on 20 Μαρτίου, 2020, 2:48 μμ
17 secs

 

Σε μια συνέντευξη στους FT o Ιταλός ΠΘ προσκάλεσε τις χώρες ΕΕ να χρησιμοποιήσουν όλη την «δύναμη πυρός» του ESM για να αντιμετωπισθεί η κρίση.


Να ανοιχθούν οι πιστωτικές γραμμές

Ο Κόντε στη συνέντευξη του στους FT σήμερα προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα περίπου 500 δις διαθέσιμα του ESM (δύναμη πυρός είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε) ει δυνατόν να παραχωρηθούν σε όλες τα κράτη προκειμένου να μην στιγματίσει κάποια ιδιαίτερη κυβέρνηση. «To timing είναι η ουσία. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι να ανοιχθούν οι πιστωτικές γραμμές του ESM σε όλε στις χώρες-μέλη».

Η  Στήριξη του Τζεντιλόνι

«Η λογική, η φιλοσοφία» του πρωθυπουργού Conte σχετικά με τη χρήση του ESM είναι απολύτως κοινής πεποίθησης», σχολίασε ο Επίτροπος Paolo Gentiloni όταν μίλησε από τις Βρυξέλλες στην Radio Rai. Αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση έχει ακόμα δρόμο και το αποτέλεσμά της παραμένει αβέβαιο, ο Gentiloni πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα αυξήσει επίσης την ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη να αντιδράσουν με καινοτόμα ακόμα και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο»,

Εκτός από την ιδέα των δανείων, μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ταμείου, με τα χρήματα του ESM , για τη χρηματοδότηση κάποιων επιλογών οικονομικής πολιτικής των διαφόρων κυβερνήσεων: από την cassa integrazione στην Ιταλία ως το Kurzarbeit στη Γερμανία ως το chômage partiel στη Γαλλία , καθώς και ενισχύσεις στα συστήματα υγείας. Η λύση αυτή εκτιμάται περισσότερο από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται δάνειο από τον ESM και θέλουν να το αποφύγουν και για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

“Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο που να είναι ισχυρό, αποτελεσματικό και δεν δημιουργεί προβλήματα στις αγορές και μεταξύ των χωρών μελών – εξηγούσε ένας εκπρόσωπος της Κομισόν την Πέμπτη 19 Μάρτη -. Οι ιδέες στο τραπέζι είναι πολλές. Θα θέλαμε να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο που να είναι έτοιμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα παρουσιαστεί στους υπουργούς οικονομικών αμέσως μετά ». Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες επειδή διασταυρώνονται πολιτικά ζητήματα, αλλά επίσης τεχνικά και νομικά θέματα.

Τα μέτωπα εντός της ΕΕ

Εκτός από αυτές τις τελευταίες πτυχές (τεχνικές και νομικές), στο πολιτικό μέτωπο η σύγκρουση γίνεται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο ESM  θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις Συνθήκες και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες η εφευρετικότητα και η διακριτικότητα σε μια τόσο σοβαρή συγκυρία. Ταυτόχρονα, συγκρούονται δύο εμπειρίες, δύο πολιτικές, δύο φιλοσοφίες.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις χώρες που είναι επιφυλακτικές στην ιδέα της κοινής χρήσης πόρων σε ένα συνομοσπονδιακό πλαίσιο, πιστεύοντας επίσης ότι δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, που από καιρό προτείνουν την ιδέα της αμοιβαιότητας των πόρων και που υπερασπίζονται την αποτελεσματικότητα του Κοινοτικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Ιταλία, είναι επίσης παγιδευμένες  από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Όπως είπε, το αποτέλεσμα των συζητήσεων παραμένει εντελώς αβέβαιο. Η σοβαρότητα της κατάστασης, η ιατρική, και όχι μόνο η οικονομική, είναι αυτή που οδηγεί σε επιφυλακτική αισιοδοξία.

 

 

ilsole24ore.com

(Μετάφραση independentnews.gr)

...