Αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Κομισιόν

Posted on 20 Μαρτίου, 2020, 9:16 μμ
2 secs

Αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την ενεργοποίηση ρήτρας που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να στηρίξουν με όσα χρήματα επιθυμούν όποιους κλάδους πλήττονται από τον κορωνοϊό


Την πλήρη απελευθέρωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν τους κλάδους της οικονομίας τους που θέλουν να ενισχύσουν έναντι των συνεπειών του κορονοϊού έδωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Ενεργοποιώντας ένα μηχανισμός με ένα εντελώς δυσνόητο όνομα, την ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επίσημα το νέο καθεστώς.

Όπως είπε στο μήνυμα της η πρόεδρος της Κομισιόν εφεξής τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να στηρίξουν με όσα χρήματα επιθυμούν όποιους κλάδους της οικονομίας της θεωρούν ότι πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού με όσα χρήματα επιθυμούν ξεχνώντας τους περιορισμούς του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

“Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την κατάλληλη ισχύ πυρός σε κάθε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία της. Μαζί με τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η ΕΚΤ έχουμε ένα οπλοστάσιο για να ξεπεράσουμε την κρίση” είπε η κα Φον Ντερ Λάιεν .

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει την παραπάνω εξέλιξη καλώντ1ας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αξιοποιήσει πιο τολμηρά το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΑ:

Αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Κομισιόν ...