Τις δραματικές στιγμές και το κλίμα εκφοβισμού που έζησαν στην Μόρια περιγράφουν στον Guardian ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Λέσβο, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών που τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

«Φύγαμε από το φόβο για τη ζωή μας» δηλώνουν και όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς βίαιων περιστατικών που στο στόχαστρο είχαν εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις.

«Ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό», εξομολογήθηκε, η γιατρός Βικτόρια Μπράντλεϊ, μέλος ιατρικής ομάδας από την Ιρλανδία, με τη δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ να παρατηρεί πως η φωνή της γιατρού εξακολουθούσε να είναι σπασμένη από «φόβο και εξάντληση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μπράντλεϊ περιέγραψε πώς ένα κομβόι οκτώ αυτοκινήτων, με το οποίο ταξίδευε η ίδια και οι συνάδελφοί της,βρέθηκε περικυκλωμένο από ένα αγριεμένο όχλο καθώς έφευγαν από την προσφυγική δομή της Μόρια.

«Όταν τελειώσαμε τη δουλειά μας δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο εξαιτίας των μπλόκων και έτσι περπατήσαμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, απ’ όπου μας πήραν κάποια αυτοκίνητα. Όχι πολύ μετά, μας σταμάτησαν ίσως 50 άνδρες με ρόπαλα και μεγάλα μπαστούνια με καρφιά. Έσπασαν το παρμπρίζ και έπειτα ένας άνδρας, ένας ογκώδης άνδρας, κυριολεκτικά έσπρωξε το πόδι του μέσα από το παράθυρο μου (στο πίσω κάθισμα) και προσπάθησε να με κλωτσήσει στο κεφάλι», περιέγραψε η κ. Μπράντλεϊ καθώς ήταν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

«Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Ήταν εντελώς παγωνιά. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές», προσθέτει.

Η κ. Μπράντλεϊ κανονικά θα περνούσε μια εβδομάδα στο νησί αλλά μετά το συμβάν της Κυριακής, οι γιατροί αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα σε άρθρο του Δημήτρη Αγγαλίδη με τίτλο «Τάγματα εφόδου κατά προσφύγων και αλληλέγγυων» στην Εφημερίδα των Συντακτών περιγράφεται το πρωτοφανές κλίμα βίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων στις ΜΚΟ και αλληλέγγυων που έχουν διαμορφώσει στα νησιά ακροδεξιές ομάδες.

«Βρίσκομαι στα νησιά τριάμισι χρόνια, πρώτη φορά αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις. Βιώνουμε σήμερα ένα ακροδεξιό πραξικόπημα. Μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ, ομάδες πήραν το νόμο στα χέρια τους και προχωρούν στο σχέδιό τους να διώξουν τα μέλη των ΜΚΟ, και στη συνέχεια τους αλληλέγγυους και τους αριστερούς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χ., εργαζόμενος σε οργάνωση στη Λέσβο.
Οπως καταγγέλλει, ακροδεξιοί στοχοποιούν διαδικτυακά προφίλ εργαζομένων και αλληλέγγυων και, σε σύμπνοια με φασιστικές ομάδες, απειλούν ευθέως με εκφράσεις όπως «Ο επόμενος Φύσσας βρίσκεται στη Λέσβο», «Οι αντιφασίστες στα νοσοκομεία», «Μόνο αν ξεμπερδέψουμε με τους αριστερούς θα ξεμπερδέψουμε με τους λάθρο».

Εργαζόμενοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι φοβούνται να πάνε για δουλειά και αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνοι στην πόλη, ενώ φοβούνται επίσης για τους πρόσφυγες στους οποίους προσφέρουν υπηρεσίες.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που περιγράφει ο Π., εργαζόμενος σε ΜΚΟ στη Χίο, γέννημα θρέμμα του νησιού. «Ζω 60 χρόνια στο νησί, είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι. Εχουν πάρει το πάνω χέρι οι ακροδεξιοί και στοχοποιούν ΜΚΟ και πρόσφυγες. Το κλίμα στοχοποίησης υπήρχε από πριν, αλλά ο φόβος πυροδοτήθηκε μετά την έλευση και την αποχώρηση των ΜΑΤ. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί η ίδια στα νησιά και αφήνει τους ακροδεξιούς να κάνουν τη βρόμικη δουλειά», σημειώνει.