Εμμένει στην σκληρή γραμμή της ασύμμετρης απειλής, που ενισχύει τις ακροδεξιές απόψεις περί εισβολής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, που βρέθηκε μαζί με επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαικής Ένωσης, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς του ερντογάν.

Μπροστά στο σύνθετο διεθνές και εθνικό πρόβλημα ο Πρωθυπουργός κράτησε την σκληρή γραμμή αντιμετώπισης της νέας προσφυγικής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε βοήθεια ύψους700 εκατομμύριών ευρώ.

Στον Έβρο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι, καθώς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αφού τους ενημέρωσε για το τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την απόφαση Ερντογάν να στείλει πρόσφυγες και μετανάστες, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ τις τελευταίες ημέρες είναι επώδυνα προφανές σε όλους. Η Τουρκία έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Αλλά απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Δεν πρόκειται για Προσφυγικό πρόβλημα αλλά προσπάθεια της Τουρκίας να από προσανατολισμό την δική της ατζέντα. Οι άνθρωποι που έρχονται δεν είναι από το Ιντλιμπ. Ζουν εδώ και καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία και μιλούν Τουρκικά.

Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς. Το καθήκον μου είναι να προάσπιση τη χώρα μου. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της Ευρώπης. Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει αρκετά προς το παρόν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών και σημείωσε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό.

«Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή. Εμπροσθοφυλακή είναι συχνά άνθρωποι Αγνώστου προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα του τουρκικού στρατού.
Θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου. Εδώ ξέχασε βέβαια ότι η αναστολή υποδοχής ασύλου είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όσα συμβαίνουν στα σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Ο εκβιασμός του Ερντογάν δεν πέρασε. Το Μήνυμα είναι σαφές προς όλους. Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα δεν θα τα καταφέρετε. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της. Αλλά η αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρχει μόνο στα λόγια και πρέπει να στρέφεται και προς τους Έλληνες πολίτες που κινδυνεύουν», συμπλήρωσε.

Κατά το κλείσιμο της Συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε:
«Οι μετανάστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Είναι τα πραγματικά θύματα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη. Ταυτόχρονα το οτι μπορούμε να διαχειριστούμε τα σύνορα μας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε μια λύση για τα ζητήματα ασύλου. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε το βάρος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Δεν γίνεται κάποιες χώρες να σπρώχνουν το βάρος σε άλλες απλώς και μόνο λόγω γεωγραφίας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Είναι δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει ξάγρυπνοι τις τελευταίες ημέρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα. Ελπίζω ότι τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη υλοποιήθηκε αλλά απέτυχε, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια άλλη πολιτική».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του επισήμανε ότι «τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα και ότι η παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στα σύνορα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνηση σας».
Όσον αφορά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είπε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την Τουρκία το ίδιο».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής Κομισιόν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους Έλληνες συνοριοφύλακες τους πολίτες και την Frontex και εξέφρασε τη συμπόνια μου προς τους μετανάστες που έπεσαν θύμα των ψεύτικων υποσχέσεων.

Όπως είπε η Frontex θα αναπτύξει 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των υπαρχόντων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ενώ δήλωσε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα με 700.000.000 ευρώ για την αντιμετώπισης του κρίσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και επιπλέον 350 μπορούν να ζητηθούν.

«Αυτή η στήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η Ελλάδα απορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό εξοπλισμό. Θα είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Εγώ ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα αυτούς τους καιρούς», δήλωσε.

Ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν συναισθάνονται και ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό.

«Χρειαζόμαστε μια καμπή και η σημερινή παρουσία όλων μας αυτό θέλει να πει. Να υπάρξει κοινή πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό. Επίσης είμαστε εδώ να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα και τους πολίτες τους που προσπαθούν να προστατεύουν ανθρώπους. Αλλά είμαστε εδώ για να πούμε και στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
«Οι λαοί της ΕΕ ζητούν να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση με μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ βασίστηκαν στο δικό τους συμφέρον και μόνο και όχι στην αλληλεγγύη».

Τέλος ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα και δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση.

«Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Το λέω ως πρωθυπουργός χώρας που βρίσκεται στη διαδρομή των Βαλκανίων. Οπότε είναι προς όφελος όλων μας τα σύνορα της Ελλάδας να μην είναι διάτρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε το να γίνει ένα δεύτερο 2015. Κανένα άλλο συμβάν δεν έχει επηρεάσει τόσο την ΕΕ όσο εκείνο», σημείωσε.