Την απόφαση για αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας σε έκτακτη ανακοίνωση.

Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, έγινε γνωστό ότι με απόφαση της Νίκης Κεραμέως κλείνουν και τα φροντιστήρια για τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Από την Αυστρία όπου βρίσκεται για επαφές με την ηγεσία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κλείσιμο των σχολείων ως αναγκαίο μέτρο «για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση ρου ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα, ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας, αλλά κυρίως να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

«Κάνω έκκληση σε αυτές τις συνθήκες όσο γίνεται και όσο είναι εαυτό να παραμένουν σπίτι τους. Απαιτώ το αυτονόητο από όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο: υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μία κρίση και θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι» πρόσθεσε.