Κινητοποίηση των κατοίκων των Πατησίων ενάντια στην υποβάθμιση

Posted on May 13, 2020, 9:32 am
1 sec

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου σημειώθηκε πυρκαγιά στη διατηρητέα βίλα Κλωναρίδη που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό τοπόσημο της περιοχής και κτίριο υψηλής αισθητικής, που δέσποζε στο πάρκο ΦΙΞ.  Κάτοικοι των Πατησίων καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για αδιαφορία και καλούν σε κινητοποίηση.

Το κάλεσμα των κατοίκων των Πατησίων αναφέρει:

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ
Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής οδηγεί στην εγκατάλειψη ιστορικών κτηρίων στα Πατήσια.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή του Πάρκου Φιξ. Καιγόταν η Βίλα Κλωναρίδη, διατηρητέο πανέμορφο κάποτε κτήριο, που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, ένα πραγματικό κόσμημα, στολίδι των Πατησίων.
ΣΗΜΕΡΑ η Βίλα Κλωναρίδη ρημάζει από την εγκατάλειψη. Με τα σημάδια της πυρκαγιάς, χωρίς στέγη πια, φάντασμα του εαυτού της, κουφάρι της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Τι περιμένει η κοινότητα;
• να καταστεί αδύνατη η αναστήλωση και η αναπαλαίωση του έργου του Τσίλερ, λόγω της πολυκαιρίας και της εγκατάλειψης;
• να κριθεί και η Βίλα Κλωναρίδη κατεδαφιστέα, όπως μια 20ετία πριν, συνέβη με το παγοποιείο του Φιξ στον ίδιο χώρο;

Ζητάμε από την κοινοτική αρχή:
Χωρίς καθυστέρηση και δικαιολογίες απαιτούμε να αποκατασταθούν τα ιστορικά μνημεία της νεότερης ιστορίας της περιοχής μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της 5ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ – ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΤΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΗ ΩΡΑ 17:30 ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ – ΒΙΛΑ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

Κινητοποίηση των κατοίκων των Πατησίων ενάντια στην υποβάθμιση

Κλιμάκιο της Ανοιχτής Πόλης 5ης Δημοτικής Κοινότητας στο σχεδόν εγκατελειμμένο πάρκο ΦΙΞ και την καμένη Βίλα Κλωναρίδη

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Ανοιχτής Πόλης 5ης Δημοτικής Κοινότητας βρέθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου στο σχεδόν εγκατελειμμένο πάρκο ΦΙΞ και την καμένη Βίλα Κλωναρίδη που κάπνιζε ακόμα.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης σε σχετική ενημέρωση: «Τα σημάδια εγκατάλειψης του πάρκου ορατά: Κατεστραμμένο γκαζόν, περιττώματα ζώων και ανθρώπων, απουσία χημικών τουαλετών, διαλυμένοι  κάδοι απορριμμάτων δίνουν τον τόνο σ’ έναν σχεδόν εγκατελειμμένο πνεύμονα πρασίνου, στην καρδιά της πιο πυκνοκατοικημένης γειτονιάς των Πατησίων.
Ζητήματα καθαριότητας, ασφάλειας του πάρκου και έντονης παραβατικότητας στην περιοχή μέσα και έξω από το χώρο του πάρκου ΦΙΞ έθεσαν και περίοικοι με τους οποίους συζητήσαμε.
Παράπονα που δεν πρόλαβαν να πουν στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, που βρέθηκε εκεί την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, έμεινε 5 λεπτά, φωτογραφήθηκε και μετά τον… έχασαν πριν προλάβουν να μιλήσουν μαζί του.
Το Συμβούλιο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας έχει λάβει αποφάσεις στο παρελθόν για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της βίλας προς όφελος των κατοίκων των Πατησίων.
Η Ανοιχτή Πόλη 5ης Κοινότητας, στο προεκλογικό πρόγραμμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και παλαιότερων έχει θέσει το ζήτημα της ανακατασκευής και αξιοποίησης της βίλας ανάμεσα στα πλέον επείγοντα.
Το συμβάν της πυρκαγιάς δείχνει καθαρά ότι η αδράνεια του Δήμου δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας και να ξεκινήσει διαδικασία διαγωνισμού για την μελέτη ανακατασκευής και αξιοποίησης αυτού του μνημείου. Ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες δράσεις για την αναβάθμιση και την προστασία του Πάρκου Φιξ που περιβάλλει τη βίλα.
Τη χρήση του ακινήτου θα την συναποφασίσουμε στα συμβούλια της Κοινότητας και του Δήμου, με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να κρατήσουμε ζωντανό έναν ιστορικό τόπο, έναν πνεύμονα πρασίνου, στο κεντρικότερο σημείο των Πατησίων».

Κινητοποίηση των κατοίκων των Πατησίων ενάντια στην υποβάθμιση ...