Επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ε.Ε. από τις αρνητικές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι επίσης προβλέπεται η μέγιστη ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια.

Επίσης, η Ε.Ε. θα εγγυηθεί τη χορήγηση 8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, εδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ… Αλλά κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

Η Ε.Ε. υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων σημείωσε και τόνισε ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους».

Με τη φράση αυτή αιτιολόγησε τη μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Κομισιόν στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε όι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη γενική ρήτρα διαφυγής που θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, δήλωσε.

Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπει πλήρη αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά να περιορίσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρησιμοποιούμε ευελιξία, η οποία υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε ο Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ περιλαμβάνουν χρήματα για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, για εργαζομένους, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τη στήριξη κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.