Στην ανάγκη αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους και παράτασης του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο η δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Κνήτου.

Όπως ανέφερε η κ. Κνήτου, «θα είναι η πρώτη φορά μετά την περίοδο της κρίσης, από το 2010 μέχρι σήμερα, που δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δήλωσε πως «αυτό που ξέρουμε είναι ότι ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια ευρωπαϊκή οδηγία που έλεγε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν θα περιλαμβάνει προστατευτικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία. Επίσης υπάρχει μια ανακοίνωση του 2019 από το Eurogroup με την οποία είχε χαιρετήσει την σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου του 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία των πρωτευόντων κατοικιών».

Όπως η ίδια εκτίμησε, «θα διαμορφωθεί ένας νέος πτωχευτικός νόμος που θα βασίζεται στα παραπάνω, και σύμφωνα με την οδηγία που υπάρχει τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού όπως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους, ενώ η εκκίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας θα μπορεί να γίνει όχι μόνο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, τον οφειλέτη δηλαδή, αλλά και από τους πιστωτές, να μπορούν να αιτηθούν ρευστοποίηση της περιουσίας του. Αυτό είναι το πλαίσιο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής».

Αναφερόμενη στην πανδημία και τις εργασιακές και οικονομικές του επιπτώσεις η κ. Κνήτου τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα μπορούσε σε αυτές τις συνθήκες να μπει θέμα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία».

Σημείωσε δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητούσε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ως το τέλος του έτους και να εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ το ισχύων πλαίσιο. Εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και σήμερα να μην μιλάμε με εικασίες, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

«Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2020), ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία και ούτε πρέπει να υπάρχει» και ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημιογόνα για την οικονομία, υπονοώντας ότι ο νόμος Κατσέλη, με τις όποιες τροποποιήσεις του (νόμος Σταθάκη), που ίσχυσε από το 2010 και λήγει οριστικά στις 30 Απριλίου, είχε βλαπτική επίδραση στην οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κνήτου, σημειώνοντας ότι «είναι σε αναμονή χιλιάδες ενδεχομένως ακίνητα, είναι η πρώτη φορά που δίνεται μετά την κρίση η ευκαιρία σε τράπεζες και funds. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε μπροστά μας μια κατάσταση που θα μας παραπέμπει σε όσα έγιναν στην Ισπανία». «Να μην επιτρέψουμε την αστεγία για τους ανθρώπους που απειλούνται» δήλωσε καταληκτικά.

 

*Δικηγόρος – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη

στο Κόκκινο 105,5