Καταστολή αντί για μέτρα

Posted on 18 Απριλίου, 2020, 2:09 μμ
0 secs

«Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να παρθούν άμεσα και γενναία μέτρα «αποσυμφόρησης» και να σταματήσουν οι απαράδεκτες τιμωρητικές μεταγωγές των ανθρώπων, που δίνουν μάχη για αξιοπρέπεια και ζωή. Η μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, που έγινε με βίαιο τρόπο, πρέπει να ανακληθεί»


Ταυτόχρονα «καταδικάζει την απροκάλυπτα αυταρχική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις μέσα στις φυλακές, λόγω κορωνοϊού, με ΕΚΑΜ και τιμωρητικές μεταγωγές. Αντί να πάρει μέτρα, αντί να εφαρμόσει τις έστω και δειλές εξαγγελίες της, χρησιμοποιεί τη βία για να καταστείλει μια απολύτως ειρηνική κινητοποίηση.»

Η ανακοίνωση του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την απροκάλυπτα αυταρχική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις μέσα στις φυλακές, λόγω κορονοϊού, με ΕΚΑΜ και τιμωρητικές μεταγωγές. Αντί να πάρει μέτρα, αντί να εφαρμόσει τις έστω και δειλές εξαγγελίες της, χρησιμοποιεί τη βία για να καταστείλει μια απολύτως ειρηνική κινητοποίηση.

Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, δεν φημίζεται για την πολιτική της βούληση να διαλέγεται με τους ανθρώπους που αντιδρούν στην πολιτική της. Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, να διαφοροποιήσει τη στάση της ως προς τις αντιδράσεις μέσα στις φυλακές. Χιλιάδες κρατούμενοι, γυναίκες και άντρες, βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την απόλυτη αδιαφορία από την Πολιτεία.

Ο κορονοϊός, απειλή για όλους μας, δεν κάνει διακρίσεις, ωστόσο, γίνεται ακόμα πιο επιθετικός στις περιπτώσεις αυτές που δεν τηρούνται προληπτικά μέτρα, που ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις γίνονται υποχρεωτικά. Και τα μέτρα αυτά, που εφαρμόζονται σε όλη την κοινωνία, φαίνεται ότι «ξεχάστηκαν» εκεί όπου περνάς τα… σύνορα και μπαίνεις στη φυλακή.

Λες και εκεί δεν υπάρχουν άνθρωποι, φόβοι, αγωνίες, κίνδυνοι. Λες και οι έγκλειστοι άνθρωποι δεν συγκαταλέγονται στο γενικό πληθυσμό, παραμένουν αόρατοι, άγνωστοι, αδιάφοροι αριθμοί. Λες και η αξία της ζωής δεν αφορά όλες τις ζωές.

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να παρθούν άμεσα και γενναία μέτρα «αποσυμφόρησης» και να σταματήσουν οι απαράδεκτες τιμωρητικές μεταγωγές των ανθρώπων, που δίνουν μάχη για αξιοπρέπεια και ζωή. Η μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, που έγινε με βίαιο τρόπο, πρέπει να ανακληθεί.

«Απαράδεκτη η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στα κρατητήρια και στα ΠΡΟΚΕΚΑ»

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, συνοδευόμενοι από τα στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, Μανώλη Σαρρή και Νίκο Τσιγώνια, επισκέφθηκαν  την Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου όπου διαπίστωσαν ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, αντί να έχουν μεταφερθεί στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων, όπως ορίζουν η νομοθεσία και οι σχετικοί κανονισμοί, παραμένουν στο κρατητήριο επί μακρόν. Ακολούθησε επίσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) και συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Γεώργιο Γιάννινα, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του μετέφεραν τις απόψεις και τις προτάσεις του κόμματος για το θέμα και ενημερώθηκαν για την γενικότερη κατάσταση στην Αττική.

Με κοινή δήλωσή τους, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνουν τα εξής:

«Ειδικά στις σημερινές ακραίες υγειονομικές συνθήκες, τα αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε όλους τους χώρους και για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα. Σήμερα επισκεφθήκαμε ενδεικτικά το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου όπου διαπιστώσαμε ότι 13 ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα, παραμένουν στα κρατητήρια επί 20 ημέρες αντί να έχουν μεταφερθεί στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας που προβλέπονται γι’ αυτά. Ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ότι στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής βρίσκονται συνολικά 84 ανήλικοι της ίδιας κατηγορίας και 89 στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που επιπροσθέτως παραβιάζει και τη νομοθεσία. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να παραμένει στα κρατητήρια και να στερείται την προστασία που ορίζει ο νόμος, αλλά και η ίδια η κοινωνία αξιώνει, όταν πρόκειται για παιδιά.

Η κατάσταση πανδημίας είναι ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που επιβάλλει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που μας είπαν ότι καταβάλλονται για την καθαριότητα των κρατητηρίων, παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί ανήλικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρους κλειστούς και καταπονημένους, με ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας, υπό όρους που είχαν καθοριστεί ως κατάλληλοι πριν από την έλευση του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να μας δυσκολεύουν όλους, αλλά η ζωή αυτών των παιδιών πίσω από τα κάγκελα, παραπέμπει σε έναν “Γολγοθά” χωρίς ορατό τέλος.

Για τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Απέναντι στην αδυναμία των υφιστάμενων δομών να τα απορροφήσουν, κάτι που προβάλλεται ως ο λόγος διατήρησης αυτής της κατάστασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια από τα δεκάδες ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, για να δημιουργήσουν μια μεταβατικού χαρακτήρα δομή που θα τα φιλοξενεί μέχρι να πάνε σε ειδική δομή ή να προωθηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτονόητο είναι ότι η τήρηση των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφορά και στις συνθήκες κράτησης όλων. Πρόσφατη είναι η καταγγελία για μακροχρόνιο συνωστισμό στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε “ιδιότυπα σωφρονιστικά ιδρύματα”, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Είναι σαφές ότι οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στα αστυνομικά τμήματα επιβαρύνουν και το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις σε ακατάλληλες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα».

 

...