Και στο βάθος κανονικότητα…Πώς και πότε θα ανοίξουν καταστήματα και σχολεία

Posted on 24 Απριλίου, 2020, 5:15 μμ
1 sec

Το πόρισμα των ειδικών, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Κ.Μητσοτάκης καθώς σήμερα αναμένεται να το έχει στα χέρια του.

Η επιστροφή στη κανονικότητα θα γίνει σε βάθος χρόνου και εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου ενώ όπως έχουν δηλώσει άπαντες θα αξιολογείται η εφαρμογή κάθε μέτρου προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η όλη προσπάθεια.

Ήδη παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως και τις 4 Μαΐου, ενώ δεν έχουν καταλήξει για το αν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο τονίζουν, πως ακόμα κι αν το μέτρο αυτό αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως η σταδιακή χαλάρωση θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους. «Πιθανόν να χρειαστεί φρένο και επιστροφή στα μέτρα, ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις», ξεκαθάρισε.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν κι εφόσον όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα θα ξεκινήσει από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Τα μέτρα θα επιτηρούνται και θα αξιολογούνται σε βάθος μίας – δύο εβδομάδων προτού αποτιμηθούν και ληφθούν νέες αποφάσεις.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια.

Παράλληλα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή δεν αποκλείεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.

...