Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί..

Posted on 24 Απριλίου, 2020, 12:30 μμ
5 secs

Με την ύφεση στην Ε.Ε. να οδεύει προς ένα ποσοστό μεσοσταθμικά 7,5% για το 2020 όπως εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν εάν δεν έχουμε όπως είπε μια δεύτερη κορύφωση της επιδημίας, η Ευρωπαική Ένωση αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

Στην Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., Βορράς και Νότος επιβεβαίωσαν το χάσμα αντίληψης για την αντιμετώπιση της κατάστασης και έριξαν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στην Κομισιόν, ζητώντας να υποβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες τροποποιημένες προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που θα καλύψει την περίοδο 2021-2027, ώστε μέσω αυτού να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε θολό τοπίο παρέμειναν οι όροι, το ποσό και οι τρόποι χρηματοδότησης των πόρων του εν λόγω Ταμείου προς στα κράτη-μέλη ενώ δεν διευκρινίζεται εάν θα είναι δάνεια ή επιχορηγήσεις.

Από την στιγμή που επελέγη αυτή η λύση και μετά την απόρριψη της πρότασης των 9 χωρών για την έκδοση κορονο-ομολόγου η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία, ήταν για ακόμα μια φορά ο μεγάλος νικητής.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι προτάσεις που από την αρχή υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της: να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μόνο μέσω του τροποποιημένου κοινοτικού προϋπολογισμού, από τα σπλάχνα του οποίου θα συσταθεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η απόφαση οδηγεί τις χώρες του Νότου σε ήττα και τώρα καλούνται να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί, διεκδικώντας όρους χρηματοδότησης που δεν θα φορτώσουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της συνόδου και αναφέρθηκε στην επικύρωση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 9 Απριλίου από το Eurogroup, οι οποίες αφορούν τη χορήγηση μέσω δανειοδοτήσεων ποσού 540 δισ. ευρώ από ένα πακέτο τριών μέτρων, το οποίο, όπως είπε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, δεν απάντησε στο ερώτημα αν το νέο πρόγραμμα ανάκαμψης θα χορηγήσει ενισχύσεις στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων που ζητούν οι χώρες του Νότου ή και τα δύο. Παρατήρησε, όμως, ότι γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.

Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

...