Οι συνθήκες της άγριας δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η δίκη των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών καλείται να ρίξει φως στα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα και διακόπηκε. Οι επόμενες συνεδριάσεις ορίστηκαν για 6 και 11 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο σήμερα κλήρωσε τους 4 ενόρκους και προχώρησε σε διακοπή, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των συνηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη που επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου το κοινό που θα μπορεί να παρευρεθεί στην αίθουσα θα είναι περιορισμένο λόγω του κορονοϊού, ενώ τη δίκη θα μπορούν να καλύψουν μόνο 5 δημοσιογράφοι.

Όταν ενοχλήθηκε ο Πλεύρης…

«Είστε σε μια ιστορική δίκη» ανέφερε ο πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ενόρκους. Η φράση αυτή ενόχλησε τον συνήγορο υπεράσπισης, Θάνο Πλεύρη, που αντέδρασε, λέγοντας: «Όχι, τα Μέσα το λένε αυτό και όσοι είναι απ’ έξω». «Εντάξει, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για το τι είναι ιστορική δίκη» απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/Zackie»

Συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το πρωί από ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς.

Με κεντρικό σύνθημα «Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/Zackie», οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του.

«Θάνατος σε δημόσια θέα»

Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες είχε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης “θάνατος σε δημόσια θέα”.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή.. .έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

, #JusticeForZackie: Συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ αναβλήθηκε, INDEPENDENTNEWS

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

Εν όψει της αυριανής έναρξης της δίκης των κατηγορούμενων για το στυγερό έγκλημα της δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι παλεύουν για μια κοινωνία ανοιχτή, δίκαιη και συμπεριληπτική. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και αόρατους ανθρώπους.

Η τιμωρία των ενόχων αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση της μνήμης του Ζακ Κωστόπουλου.

Όμως, οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή, ώστε να εξαλείψουμε τις κοινωνικές διακρίσεις κάθε είδους και τις αιτίες που τις προκαλούν.

Καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών είναι να μην εφησυχάζουμε, μέχρι να απομονωθεί εντελώς κάθε μορφή ρατσισμού και σεξισμού.

 

, #JusticeForZackie: Συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ αναβλήθηκε, INDEPENDENTNEWS

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, ξεκινάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την τραγική δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας, το αίτημα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης παραμένει επίκαιρο.

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτέλεσε μια ακραία εκδήλωση αστυνομικής και όχι μόνο βίας, με σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η δολοφονία του ήταν το αποτέλεσμα της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Η δολοφονία του όμως, ποτέ δεν ήταν ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό.

Παρόμοιες εγκληματικές πρακτικές έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Τα θύματα παρόμοιων φασιστικών επιθέσεων ήταν και τότε οι “αόρατοι” της δικής μας κοινωνίας.

Ήταν και τότε εκείνοι που δεν έμοιαζαν με τον μέσο πολίτη.

Ήταν εκείνοι που εξακολουθούν να στιγματίζονται ως επικίνδυνοι και, άλλοτε, -ακόμη και- ως ξένα σώματα της κοινωνίας.

Αλλά εμείς δεν ξεχνάμε καμία απόπειρα συγκάλυψης των δολοφονικών επιθέσεων.

Δεν ξεχνάμε ότι ο Ζακ δεν πέθανε επειδή έπεσε στην τζαμαρία.
Δεν ξεχνάμε και ζητάμε απονομή δικαιοσύνης ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Δεν ξεχνάμε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και δυναμώνουμε τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, για μια κοινωνία ανοιχτή που δεν θα ανέχεται τον σεξισμό και τις διακρίσεις.

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 09:00, καλούμε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τη δικαίωση του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Κάλεσμα για συμμετοχή στη δίκη

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Μικτό Ορκωτό Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει, μετά από τρομακτική καθυστέρηση και εξόφθαλμες μεθοδεύσεις, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie Oh.

Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο με την ηπιότερη δυνατή μεταχείριση, καθώς οι κατηγορούμενοι δε διώκονται γι’ αυτό που διέπραξαν και με φρίκη είδαμε όλα στις οθόνες μας, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Επίσης, δε διερευνήθηκαν οι ευθύνες όλων των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο έγκλημα, ούτε εκείνων που σκόπιμα αμέλησαν να συλλέξουν πολύτιμο υλικό στο πλαίσιο της έρευνας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι, αν ένα δυναμικό και πολύχρωμο κίνημα αλληλεγγύης δε βρισκόταν στο δρόμο επί 25 μήνες διατρανώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει, ούτε να συμβιβαστεί, μάλλον δε θα φτάναμε ποτέ σε δίκη, αφού ξεκάθαρα ο αρχικός στόχος του κράτους ήταν η συγκάλυψη.

Γι’ αυτό την Τετάρτη, και όσες φορές χρειαστεί, θα είμαστε εκεί. Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη. Μέσα κι έξω από το δικαστήριο. Θα κουβαλάμε μαζί τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αλλά και την αποφασιστικότητα να στεκόμαστε κάθε μέρα απέναντι στο φασισμό και το ρατσιστικό μίσος. Θα κουβαλάμε μαζί μας την οργή που δεν ξεθύμανε για τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε στο σώμα του Ζακ, για την έμφυλη βία και τη ΛΟΑΤΚΙφοβία που σφίγγει τη θηλιά γύρω μας, για τις ταξικές, εθνοτικές και έμφυλες ιεραρχήσεις και τους αποκλεισμούς που κάνουν απροσπέλαστες και απειλητικές τις πόλεις. Θα κουβαλάμε μαζί την επιθυμία μας να ζήσουμε όπως μας αρέσει, μακριά και έξω από τις ασφυκτικές και ματωμένες νόρμες της «κανονικότητας».

Και μέσα σ’ αυτά θα υπάρχει η Zackie. Θα είναι πιο ζωντανή από τους δολοφόνους της.

Συγκέντρωση:

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 9πμ, στο ΜΟΔ (Δέγλερη 4)

Ανοιχτή Συνέλευση για τον Ζακ/ τη Zackie

 

Κοινή ανακοίνωση ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων

Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο έτη μετά τη δολοφονία δεν έχει ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), η οποία διατάχθηκε σε βάρος των αστυνομικών που τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν βίαια παρά την ημιθανή του κατάσταση. Ακόμη, τις επόμενες μέρες τα ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός εκ των δραστών να καθαρίζει ήσυχος το χώρο της δολοφονίας, ασύλληπτος, ενώ δημοσιογράφοι έκαναν δημοσκόπηση για το εάν η κοινωνία συμφωνούσε με τη δολοφονία ή όχι.

Η άγρια δολοφονία του, με κλωτσιές στο κεφάλι ανάμεσα στα συντρίμμια μιας σπασμένης τζαμαρίας μπροστά στα μάτια δεκάδων εγκληματικά αμέτοχων περαστικών, αποτελεί για εμάς αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας, που γιγαντώθηκε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία. Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η βαναυσότητα της δολοφονίας είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει πέσει η κοινωνίας μας, μία κοινωνία στην οποία μία τζαμαρία αξίζει όσο μία ζωή.

Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη αυτής της δίκης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ. Ζητάμε:

 • Από τα ΜΜΕ να αναδείξουν τη σημασία της δίκης αυτής με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο. Να επανορθώσουν για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την δολοφονία τον πρώτο καιρό

 • Από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλληλέγγυα στο Ζακ και στη μνήμη του

 • Από το κράτος να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του και για τη δολοφονία αλλά και για τη μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψής της.

Ζητάμε από όλους, όλες και όλα, όπως και ο Ζακ ζητούσε την ημέρα της δολοφονίας του:

ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Οι οργανώσεις

 • Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

 • Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας

 • Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης

 • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

 • Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ

 • Πολύχρωμο Σχολείο

 • Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & ‘Ανω

 • ΛΟΑΤ ΑμεΑ

 

ZackieOh Justice Watch/Παρατηρητήριο για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ

Τα γεγονότα του φονικού ξυλοδαρμού ενός νέου ανθρώπου, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, on camera και μπροστά σε δεκάδες περαστικούς που δεν αντέδρασαν, προκάλεσαν εξαρχής και δικαιολογημένα την κατακραυγή μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου. Η περαιτέρω δημοσιογραφική και, κατόπιν, προδικαστική διερεύνηση των συνθηκών γύρω από τα γεγονότα αποκάλυψε ακόμα περισσότερα αλλά όχι αρκετά. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση καλείται να ρίξει φως σε πτυχές του φόνου που παραμένουν σκοτεινές.
Το ZackieOh Justice Watch είναι μια πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε με σκοπό την παρακολούθηση και καταγραφή της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου – Zackie Oh.
Μια ομάδα – επαγγελματιών και μη – δημοσιογράφων, με την συμβολή νομικών, την υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και αξιοποιώντας εμπειρία από εγχειρήματα που έχουν προηγηθεί, όπως η άμεση γραπτή μετάδοση από δίκες κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος από το omniatv και η συστηματική καταγραφή και μετάδοση της δίκης της Χρυσής Αυγής από το GoldenDawnWatch, θα καταγράφει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της διαδικασίας, από την πρώτη ημέρα μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Η ανάγκη για αυτήν την καταγραφή προκύπτει από το γεγονός ότι θεωρούμε πως τα σύγχρονα μέσα δημοσίευσης, επικοινωνίας και δικτύωσης, έχουν διευρύνει πολύ το ακροατήριο που απαιτείται για την εξασφάλιση της – συνταγματικά κατοχυρωμένης – δημοσιότητας της δίκης, η οποία θεωρείται θεμελιώδης αρχή για την απόδοση δημοκρατικής δικαιοσύνης.
Η άμεση καταγραφή της συνεδρίασης του δικαστηρίου μεταδίδεται από τους λογαριασμούς του ZackieOh Justice Watch στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: https://www.facebook.com/zackieohjusticewatch
Website: zackieohjustice.watch/

Πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie

, #JusticeForZackie: Συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ αναβλήθηκε, INDEPENDENTNEWS
.