O κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της δημόσιας υγείας άσκησε δριμύτατη,σκληρή κριτική σχετικά με την αντιμετώπιση της έκρηξης του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει κάνει πολύ λίγα πολύ αργά, στερείται διαφάνειας και δεν κινητοποιεί το κοινό.

Ο καθηγητής John Ashton, πρώην περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας της βορειοδυτικής Αγγλίας, σχολίασε την έλλειψη προετοιμασίας και ανοίγματος της κυβέρνησης και έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση της Βρετανίας σε εκείνη του Χονγκ Κονγκ.

, John Ashton:”Αξιολύπητη η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον Κορονοϊό”, INDEPENDENTNEWS

Ο καθηγητής John Ashton, πρώην περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας της βορειοδυτικής Αγγλίας

 

“Στις αρχές του Φεβρουαρίου, το [Χονγκ Κονγκ] υιοθέτησε μια συνολική προσέγγιση σε όλο αυτό, κάτι που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από πέντε εβδομάδες. Αποφάσισαν να εργαστούν με τρεις αρχές – να ανταποκριθούν άμεσα, να παραμείνουν σε εγρήγορση, να εργαστούν με ανοιχτό και διαφανή τρόπο ” ανέφερε στην βρετανική ειδησεογραφική εφημερίδα the Guardian.

‘’Ο επικεφαλής ιατρός εμφανίστηκε μόνο μετά από δύο εβδομάδες. Έπειτα, είχαν μια διαδοχή ανθρώπων που εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν. Η δημόσια υγεία της Αγγλίας υπήρξε σχεδόν αόρατη.’’

“Ο Boris Johnson θα έπρεπε να είχε καλέσει o ίδιος την Cobra (επιτροπή έκτακτης ανάγκης)

πριν από ένα μήνα και να είχε τακτικές συναντήσεις με τον επικεφαλή ιατρό με τα αποδεικτικά στοιχεία. Η κατάσταση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο από ένα άτομο το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έμπιστη φωνή και που θα μπορούσε να απαντάει σε απορίες τακτικά.

Αυτό δεν συνέβη. ”

Ο Ashton μίλησε πριν από μια συνάντηση της Cobra (επιτροπή έκτακτης ανάγκης) το απόγευμα της Πέμπτης, η οποία αναμενόταν να ανοίξει το δρόμο για νέα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, έλαβαν μέτρα για να κλείσουν τα σχολεία, να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις και να θέσουν περιορισμούς στις μεταφορές.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατανοεί τη δημόσια υγεία, η οποία έχει υπονομευθεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια με περικοπές 30% στις τοπικές αρχές, για τις οποίες ανατέθηκαν ευθύνες στο πλαίσιο αλλαγών πολιτικής που έκανε ο Andrew Lansley, πρώην υπουργός υγείας.

Δεν υπήρχαν στρατηγικές για την προστασία των ευάλωτων και υπήρξε αδυναμία της συμμετοχής του κοινού. “Έχουμε έναν επιφανειακό πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει κατανοήσει τη δημόσια υγεία”, ανέφερε ο Ashton.

“Οι ηγέτες μας συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες του 19ου αιώνα που παίζουν ένα παιχνίδι κρίκετ πέντε ημερών.

“Αυτός ο ιός θα βρει τα αδύνατα σημεία. Δεν μπορεί να σχεδιαστεί μόνο από ένα γραφείο στο Whitehall. Είναι αξιολύπητηo. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την κλασική δημόσια υγεία.

Πρέπει να είστε ‘στο πόδι’. Πρέπει να λερώνετε τα χέρια σας – αν και κατά προτίμηση με γάντια και με συχνή χρήση των τζέλ » δήλωσε.

Προειδοποίησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας Στην Αγγλία (NHS) δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρά άρρωστοι. “Είναι αστείο όταν έβαλαν τους ανθρώπους να λένε ότι είναι πραγματικά ‘πάνω’ στο θέμα και αν εξαπλωθεί σε κοινοτικό επίπεδο το NHS θα το αντιμετωπίσει, «πάντα το αντιμετώπιζε».

«Τα νοσοκομεία είναι πλήρη αυτή τη στιγμή, τα επείγοντα είναι γεμάτα, τα κρεβάτια είναι γεμάτα, η εντατική φροντίδα είναι πλήρης ».

Τα τρέχοντα σχέδια έκτακτης ανάγκης υποθέτουν ότι μέχρι 80% των ανθρώπων μπορεί να μολυνθούν και το 4% αυτών πιθανόν να έχουν σοβαρή ασθένεια.

“Αυτό οδηγεί σε μεγάλους αριθμούς και δεν θα υπάρξουν αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας  γι’ αυτούς και οι άνθρωποι θα πρέπει να νοσηλευτούν στο σπίτι”, ανέφερε ο Ashton.

“Αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο έχουν απορρίψει, είναι να ενθαρρύνει τις γειτονιές, τις κοινότητες, υποστηριζόμενες από τους τοπικούς διευθυντές δημόσιας υγείας και ένα συνεργαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS).

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να έχουν τα δικά τους οικογενειακά σχέδια για το πώς θα διατηρήσουν την οικογενειακή προληπτική συμπεριφορά στο δρόμο, ποιος θα πάει τα παιδιά στο σχολείο, πώς θα τα απασχολήσετε στις διακοπές του Πάσχα;

Θα έπρεπε να ήταν πολύ σαφέστεροι, νωρίτερα, για να καταστεί σαφές ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν, ώστε να μπορούν να ακυρώσουν τις διακοπές τους και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω στην ασφάλιση.

“Δεν έχουν κάνει τίποτα από αυτά. Ποιος θα φροντίσει τους ηλικιωμένους, θα κάνει τα ψώνια τους – ώστε να σταματήσουν να πρέπει να βγουν έξω; Ο κόσμος θα έπρεπε να είχε κάνει αυτόν τον προγραμματισμό – θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση γι’ αυτό καθόλου. ”

Ο Ashton, οπαδός της Liverpool, δήλωσε ότι εάν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες κρατηθούν σε κενά γήπεδα, υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν οι οπαδοί στις παμπ.

“Οι σύλλογοι που έχουν δικά τους τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να κάνουν την προβολή των παιχνιδιών ελεύθερη σε όλους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα παρακολουθούν στο σπίτι”, δήλωσε.