Ισπανική πρόταση για ταμείο 1, 5 τρισ με ιταλική αβάντα

Posted on 20 Απριλίου, 2020, 2:02 μμ
8 secs

Πρόταση για τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου έως 1.5 τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι «27», απέστειλε η ισπανική κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, που επικαλείται σχετικό εσωτερικό έγγραφο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση την οποία μπορεί η Γερμανία να δεχτεί να διαπραγματευτεί στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.

Η Ισπανία προτείνει για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ένα ταμείο στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και τριπλάσιο ποσό από το αυτό που έχει συμφωνήσει το Eurogroup για να προμηθεύσει με ρευστότητα τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών.

Παράλληλα το ποσό των χρηματοδοτήσεων δεν συνδέεται με το ΑΕΠ των κρατών-μελών αλλά με το πόσο η επιδημία έχει επηρεάσει τις οικονομίες τους.

Η πρόταση της Ισπανίας φέρεται αν είναι η μοναδική που αναφέρει με σαφήνεια ποσά και χρονοδιαγράμματα, αφού σημειώνει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι διαθέσιμη την 1η Ιανουαρίου και το πακέτο πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Υπέρ μιας βοήθειας ύψους 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού τάχθηκε και ο Ιταλός Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, εξηγώντας ότι το ποσό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σε συνέντευξη στο Der Spiegel δήλωσε πως «το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας αφήνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που διακυβεύεται τώρα», επεσήμανε.

Στην Ιταλία καταγράφονται έντονες ανησυχίες, για στροφή των πολιτών στον ευρωσκεπτικισμό, ένα αίσθημα που γεννήθηκε μέσα από αυτό που πολλοί θεωρούν απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια των πρόσφατων μεταναστευτικών κρίσεων και το οποίο σήμερα ενισχύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ. Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της ΕΕ και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “ κορονο-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα “ κορονο-ομόλογα” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση “ δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία”, δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία “ στις εκπτώσεις”.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Εφημερίδα Συντακτών και ΑΠΕ

...