Οργή και απογοήτευση μπορεί μόνο να προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει Ινδούς εσωτερικούς μετανάστες που επέστρεψαν στα σπίτια τους, στην πόλη Bareilly, στο βόρειο κράτος του Uttar Pradesh, να ψεκάζονται με χημικά στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Ινδία, χιλιάδες εργάτες που ξέμειναν από δουλειά, επιστρέφουν  στις πόλεις καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν.

Η κίνηση υποτίθεται ότι θα σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι οι επαναπατριζόμενοι μπορεί να διαδώσουν τον ιό περαιτέρω.

Το βίντεο – το οποίο έχει προβληθεί σχεδόν 400.000 φορές μετά τη μεταφόρτωσή του από έναν δημοσιογράφο της Times of India – δείχνει μια ομάδα ανθρώπων που κάθονται συνωστισμένοι στο έδαφος ενώ οι ιατροί και πυροσβέστες ντυμένοι με ειδικές στολές τους ψεκάουν με μια «χημική λύση».

n

Στο πλήρες βίντεο που είδε το BBC, οι αξιωματούχοι φωνάζουν οδηγίες  ζητώντας από τους εργάτες να κλείνουν τα μάτια και το στόμα τους. Σε ένα άλλο μέρος του βίντεο, ένας υπάλληλος ακούγεται να ζητά από τους εργάτες   να «κλείσει τα μάτια των παιδιών τους και δικά τουςς».

Ο διαμεσολαβητής του Bareilly δήλωσε ότι το βίντεο έχει ερευνηθεί, προσθέτοντας στο Twitter ότι “τα θύματα αντιμετωπίζονται υπό την επίβλεψη του Γραφείου του Γενικού Υπουργού (CMO)”.

“Η ομάδα της Bareilly Municipal Corporation και των αξιωματικών της πυροσβεστικής μονάδας κλήθηκαν να καθαρίσουν τα λεωφορεία, αλλά με τον ενθουσιασμό τους ψέκασαν και τους εργάτες”, έγραψε.

Το βίντεο προκάλεσε ανησυχία στο Twitter, με πολλούς χρήστες να ρωτούν εάν οι επιβάτες που προσγειώνονται στην Ινδία “απολυμαίνονται” κατά την άφιξη και επισημαίνοντας ότι δεν είναι πρωτόκολλο στα αεροδρόμια, στους σταθμούς λεωφορείων ή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί έρευνα.

ΠΗΓΗ: BBC