Η ανακωχή επήλθε μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου και την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ για τον τερματισμό των 11 αιματηρών ημερών συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει πάνω από 200 ζωές Παλαιστινίων.

Η πολύαναμενόμενη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ επίσημα.

Εορτασμό έφερε στους δρόμους της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP, μετά την έναρξη της εκεχειρίας που μεσολάβησε η Αίγυπτος νωρίς την Παρασκευή στις 2:00 π.μ. (2300GMT την Πέμπτη).

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση μετά από συνεδρίαση αργά το βράδυ του Υπουργικού Ασφαλείας του. Η Χαμάς ακολούθησε γρήγορα το ίδιο και είπε ότι θα τιμήσει τη συμφωνία.

Σε δήλωση, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι το Υπουργείο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση μετά από συστάσεις του αρχηγού του στρατιωτικού προσωπικού και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας.

«Οι πολιτικοί ηγέτες τόνισαν ότι η πραγματικότητα των ημερών που ακολουθούν θα καθορίσει το μέλλον της», ανέφερε η δήλωση.

Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες ασφαλείας θα σταλούν για παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο AFP.

Οι αντιπροσωπείες θα σταλούν στο Τελ Αβίβ και στα παλαιστινιακά εδάφη για να «παρακολουθήσουν [την κατάπαυση του πυρός] και τις διαδικασίες για να διατηρηθουν μόνιμα σταθερές συνθήκες».

Η «ταυτόχρονη και αμοιβαία εκεχειρία» που μεσολαβείται από την Αιγύπτιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στις 23:00 GMT, ανέφεραν οι πηγές, επιβεβαιώνοντας τις ανακοινώσεις από το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης.

 

Η Αμερικανική συμμετοχή

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου τον ενημέρωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε για “αμοιβαία, άνευ όρων εκεχειρία που θα ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο ώρες.”

Ο πρόεδρος είπε ότι μίλησε με τον Νετανιάχου έξι φορές, καθώς και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος της έντονης διπλωματικής του συμμετοχής.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς ενδιαφερόμενους για την παροχή ταχείας ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνούς υποστήριξης για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας.

“Πιστεύω ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν “θα συναντηθεί με τους Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και περιφερειακούς ομολόγους τους τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και να συνεργαστούν για την οικοδόμηση καλύτερων μελλοντικών συνθηκών για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

#independentnews