Το νιγηριανό στέλεχος Β1.1.318 που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 στην μεγαλύτερη σφρικανική χώρα, έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του INTEPEDENTNEWS.GR. Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε στα εργαστήρια του ΙΒΕΑ της Ακαδημίας Αθηνών και η ανίχνευσή του σε πάνω από 400 δείγματα,  σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες, αφού, πλέον, αφορά το 10% των νέων μολύνσεων, με τάση διαρκούς επέκτασης.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία κι από άλλες χώρες, φαίνεται πως ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ ταχύτεροι ρυθμοί στην εξάπλωση του νέου στελέχους. Το νιγηριανό στέλεχος είναι πρόωρο να πούμε  αν μπορεί να καταπολεμηθεί από τα υπάρχοντα εμβόλια, σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους συνομίλησε το iNDEPEDENTNEWS.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι  έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και αν αυτό ισχύει,  είναι άγνωστος ο λόγος  που μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί δημοσιότητα στο θέμα. Ίσως, γιατί, χαλάει η εικόνα της ανέμελης και υπεραισιόδοξης “κανονικότητας” που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, παρά την εκατόμβη των νεκρών και τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Σημειώνουμε ότι, για την εμφάνιση της νιγηριανής μετάλλαξης  στην Ελλάδα,  υπάρχουν ήδη αναφορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.