H Ιταλία έσωσε τις γερμανικές τράπεζες στην Ελλάδα, τώρα το Βερολίνο να βοηθήσει τη Ρώμη με τα eurobonds


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αθήνας Τσακαλώτος (που με τον Τσίπρα έβγαλαν τη χώρα από την εποχή της Τρόικα ): «Όχι στην υποκρισία, ας μάθουμε από το ελληνικό μάθημα να μην κάνουμε τα ίδια λάθη: χωρίς κοινό χρέος σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ ”

 

H  Ιταλία βοήθησε το Βερολίνο  για να σωθούν  οι γερμανικές τράπεζες κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, τώρα το Βερολίνο και οι χώρες του Βορρά να δώσουν χέρι βοηθείας στη Ρώμη με τα  eurobonds. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος-όταν μιλάμε για την Αθήνα, την Τρόικα, τον ESM και την Ευρώπη-ξέρει πολύ καλά την κατάσταση. Ο Τέως ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας είναι εκείνος που ήταν επικεφαλής σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες απο το ’15 και μετά, βγάζοντας την Αθήνα απο την επιτροπεία των διεθνών θεσμών. Για αυτόν το “όχι” στην αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ΕΕ είναι λανθασμένο και υποκριτικό και κινδυνεύει στους επόμενους δύο μήνες να θέσει την Ιταλία σε δυσχερή θέση στις χρηματαγορές.

 

Γιατί υποκριτές;

 

Η Γερμανία και η Ολλανδία λένε όχι στα eurobonds γιατί σύμφωνα με αυτές  θα αντιπροσώπευαν ένα βάρος ανορθολογικό για τους φορολογούμενους τους με μόνιμες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις προς τις αδύνατες οικονομίες του Νότου. Το 2010 όμως η ΕΕ   υποστήριξε την Ελλάδα με μια διάσωση που-όπως έγραψε τότε η Wall Street Journal- ήταν ζωτική για να σωθούν εκείνες οι τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα. Ποιες ήταν? Εκείνες οι γερμανικές, οι ολλανδικές και οι γαλλικές, όχι οι ιταλικές και οι ισπανικές.Αλλά και η Μαδρίτη και η Ρώμη συμμετείχαν στην ελληνική διάσωση. Μεταβιβάζοντας πόρους , συγκεκριμένα, προς τις πλουσιότερες οικονομίες. Τώρα που είναι η Ιταλία και η Ισπανία που ζητάνε πόρους ο Βορράς αρνείται να ανταποδώσει. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια μεγαλύτερη υποκρισία.

Αυτές οι χώρες έχουν διαρθρωτικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στην οικονομία (δηλαδή πωλούν περισσότερα από ό, τι αγοράζουν), ενώ οι χώρες στο Νότο έχουν διαρθρωτικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσώνσυναλλαγών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να επιμείνουν στα αιτήματά τους. Δεν υπερασπίζονται μόνο τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού σχεδίου στο σύνολό του, διότι η απουσία εργαλείων όπως τα ευρωομόλογα σε αυτήν την κρίση αποτελεί πραγματική απειλή για την επιβίωση της ΕΕ ».

 

Πως εξηγείς στους φορολογούμενους Γερμανούς οτι τα eurobonds δεν είναι ένα δώρο προς τη Νότια Ευρώπη;

 

Τα eurobonds  λειτουργούν ως σταθεροποιητές  όταν στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης η μία ή η άλλη περιοχή αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα. Δεν πρόκειται για μόνιμες μεταβιβάσεις πόρων από τη μία χώρα σε μια άλλη. Όταν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εισοδημάτων εντός μιας νομισματικής ένωσης καταβάλλονται προσπάθειες να τα συγκλίνουν με διαρθρωτικές πολιτικές, προς όφελος τόσο των πλουσιότερων όσο και των λιγότερο πλούσιων οικονομιών .

 

Δεν λειτουργεί ήδη έτσι;

 

Οχι. Τα τελευταία 20 χρόνια , η οικονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ λειτούργησε συστηματικά υπέρ του Βορρά. Αυτές οι χώρες έχουν διαρθρωτικό πλεόνασμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών στην οικονομία (δηλαδή πωλούν περισσότερο από ό, τι αγοράζουν), ενώ οι χώρες στο Νότο έχουν διαρθρωτικό έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχούμενων οικονομικών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να επιμείνουν στα αιτήματά τους. Δεν υπερασπίζονται μόνο τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού σχεδίου στο σύνολό του, διότι η απουσία εργαλείων όπως τα eurobonds σε αυτήν την κρίση αποτελεί πραγματική απειλή για την επιβίωση της ΕΕ ».

 

Πρέπει η Ιταλία να χρησιμοποιήσει χρήματα του ESΜ; Για την Ελλάδα  ήρθαν μόνο υπό βαριές συνθήκες ..

 

“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η απουσία  προϋποθέσεων στην έναρξη  να μην προβλέπει προϋποθέσεις για όταν τελειώσει η κρίση. Οι τελευταίες ενδείξεις από το Εurogroup σχετικά με το θέμα ήταν κάπως ασαφείς. Η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει την ελληνική εμπειρία, διότι η έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή δημιούργησε  φτώχεια και μείωσε το ΑΕΠ χωρίς μείωση του μακροχρόνιου χρέους. Αυτά τα λάθη πρέπει να αποφεύγονται ».

 

Πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν eurobonds;

«Εξαρτάται από το αν η Γερμανία και η Ολλανδία κατανοούν τη φύση του προβλήματος. Εάν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εισέλθουν σε άλλα 10 χρόνια λιτότητας, ποιος θα αγοράσει γερμανικά προϊόντα; ”

Τι κάνει τώρα η Ελλάδα;

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών διάσωσης καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό« θησαυρό »37 δισεκατομμυρίων που μας επιτρέπει σήμερα να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές του κοροναϊού. Για πρώτη φορά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους. Αλλά τώρα απαιτούνται σημαντικές δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της οικονομίας και δεν μου φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κάνει πολλά.

.

 

La Repubblica συνέντευξη στον Ettore Livini

(Μετάφραση Independentnews.gr)