Τα περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία και στην οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός. Υποτίθεται ότι είναι η σύσταση των ειδικών επιστημόνων για να ξεπεράσουμε την πανδημία με όσο γίνεται μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Κι όπως δεν είναι αυτοσκοπός η λήψη τους, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και η άρση τους. Όσο κι αν όλοι μας ελπίζουμε να συμβεί το γρηγορότερο.

Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Ή έτσι θα πρέπει να είναι.

Ωστόσο, η πανδημία επιδρά στην οικονομία και οι επιλογές σε αυτό το πεδίο δεν είναι πολιτικά ουδέτερες, ούτε «αντικειμενικές». Γι’ αυτό και στην Ελλάδα δίνονται 533 ευρώ το μήνα στους απολυμένους, γι’ αυτό και δεν προβλέπονται  χρηματοδοτήσεις διατήρησης των θέσεων εργασίας, -αλλά μισή εργασία για μισό μισθό-, γι’ αυτό οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπαίνουν στη σειρά για το επίδομα, κοκ.

Για τον ίδιο λόγο έχουμε το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ισχυρές οικονομίες αποφασίζουν ότι το ενδεχόμενο νέων μνημονίων είναι προτιμότερο από την αμοιβαιοποίηση των χρεών. Αντιμετωπίζουν την οικονομική διάσταση της πανδημίας με πολιτικές αποφάσεις διατήρησης της ισχύος τους. Διαιρούν και βασιλεύουν, βρίσκονται έτοιμες στην γωνία για να μετρήσουν κέρδη και ζημιές. Και σαφώς προτιμούν τα κέρδη.

Έτσι απορρίπτεται η αλληλεγγύη που, πέρα από τα αλτρουιστικά στοιχεία της, συνιστά μια συγκεκριμένη επιλογή για την Ευρώπη. Για το αν θα λειτουργεί στα δύσκολα ενιαία, ως σύνολο. Για το αν θα καταφέρει να αμοιβαιοποιήσει τα συμφέροντά της, έτσι ώστε να πράξει ανάλογα και με τα κέρδη και με τις ζημιές της.

Οι πρόσφατες αποφάσεις δείχνουν το αντίθετο. Κι αυτό μας οδηγεί σε μια άλλη, επίφοβη, πιθανότητα.

Όταν το πρώτο κράτος άρει σε σημαντικό βαθμό τους περιορισμούς στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, είτε η καμπύλη της πανδημίας βρίσκεται στο ναδίρ, είτε όχι, να εκδηλωθεί μια διαδικασία «χιονοστιβάδας» που δεν θα αφήσει καμία χώρα ανεπηρέαστη, έτσι ώστε όλες να σκεφτούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο το συντομότερο.

Και τότε, θα αντιστραφεί η κατάσταση. Θα σώζουμε την οικονομία και θα θυσιάζουμε τις ζωές μας…