Η μεσαία τάξη ο Σκρουτζ και ο ελιτισμός

Posted on 05 Μαΐου, 2020, 1:35 μμ
4 secs

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σταικούρα στη Βουλή την Δευτέρα, με αφορμή επερώτηση του πρώην Υπουργού στο νυν, για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη λόγω των κυβερνητικών προβλέψεων για την ύφεση φέτος, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άλλα νούμερα δίνει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, αλλά και να αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, ήταν αναμενόμενο η αντιπαράθεση να οξυνθεί περαιτέρω στη Βουλή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας «επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που «θα οδηγούσε σίγουρα σε νέο μνημόνιο», ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο για ελιτισμό: «Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός. Κοιτάζω την κοινωνία στα μάτια και συνομιλώ μαζί της», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είδε στα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα την «αγωνία αυτοδικαίωσης» και την αλαζονεία της ΝΔ που αρνείται να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση από άλλο χώρο, ακόμη και σε πρωτοφανείς όπως η σημερινή καταστάσεις.

Γεμάτη με καυστικό χιούμορ ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού στα περί ελιτισμού. “Σήμερα λίγο πολύ ο κ. Σταικούρας με κατηγόρησε για ελιτισμό. Που είναι κάτι σαν να σε κατηγορεί ο Σκρουτζ Μακ Ντακ για τσιγκουνιά”, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η μεσαία τάξη και υποστήριξε ότι και από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «επωφελήθηκαν περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

«Το κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχε καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους», υποστήριξε από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ωφελουμένων από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων της κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών της υγειονομικής κρίσης.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει με σαφήνεια ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, λέγοντας ότι η καθαρή δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι 6 δισ. ευρώ.

«Πείτε και σε αυτούς που θέλουν να μπουν στη μεσαία τάξη, στους χιλιάδες ανθρώπους με εποχιακή εργασία που τώρα δεν θα δουλέψουν, τι θα κάνουν ακριβώς. Πείτε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με πληρωμές και υποχρεώσεις. Μπορείτε να πείτε ποιο σχέδιο έχετε για τη μεσαία τάξη, αντί να μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να πει στη μεσαία τάξη, που τόσο την κορόϊδεψε, πώς θα περάσει στην ανάκαμψη, γιατί τώρα έχει ευθύνη για τα μεσαία στρώματα και γι΄αυτά που τους υποσχέθηκε».

Την Τρίτη ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα και με ανάρτησή του στο facebook, κατηγορώντας την ΝΔ ότι βλέπει την κρίση ως ευκαιρία διάλυσης της μεσαίας τάξης.

Η ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου

“Το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ για τη μεσαία τάξη μας άφησε χρόνους.

Χθες σε συνέντευξη του στο CNN ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ύφεση 10%.

Αν ξεκινάνε από 4,7% την Πέμπτη, το κάνουν 7,9% την Κυριακή και την Δευτέρα φτάνουν στο 10%, αγχώνομαι που θα φτάσουν μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο.

Όπως υπάρχει διαφοροποίηση στο ύψος της καθαρής δημοσιονομικής παρέμβασης που λέει η ΝΔ Εσωτερικού, η ΝΔ εξωτερικού και η ΝΔ πραγματικού, έτσι υπάρχει ανάλογη διαφοροποίηση και για το ύψος της ύφεσης που λέει. Στην Ελλάδα λέει 4.7%, στην Ευρώπη λέει 7.9% στις ΗΠΑ λέει 10%. Όσο για το πραγματικό ύψος της ύφεσης ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Όμως η ύφεση δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι που απολύονται. Νέα παιδιά που βλέπουν το μέλλον τους να καταρρέει. Είναι επιχειρήσεις που κλείνουν. Είναι ζωές που καταστρέφονται. Ζωές ανθρώπων για τους οποίους η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Και κάτι ακόμα.

Την Κυριακή η καθημερινή είχε κύριο άρθρο «όχι στα ζόμπι» αναφερόμενη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη.

Χθες ο κ. Σταϊκούρας στην ερώτηση για την μεσαία τάξη δεν απάντησε σε τίποτα. Μάλιστα όταν του είπα ότι τα μέτρα που παίρνει, αυτά που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες και δεν μεταθέτουν υποχρεώσεις, είναι μόλις 6 δις, σώπασε.

Όμως ο υφυπουργός κ. Ζαββός ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός. Μίλησε για ανακατατάξεις. Είπε ότι «η παρεχόμενη ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί ούτε σε επιχειρήσεις – ζόμπι, ούτε σε μπαταχτσήδες, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανταγωνιστικότητα»

Η ΝΔ βλέπει την κρίση ως ευκαιρία διάλυσης της μεσαίας τάξης. Πλέον το λέει ανοιχτά.

Το ότι οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης για την ΝΔ θεωρούνται πλέον «ζόμπι» και «μπαταχτσηδες» που πρέπει να εξοντωθούν, δεν το λες και συνέπεια με το προεκλογικό της αφήγημα”.

...